Williams: Hasonló helyzetben más csapat is visszalépett volna

Forma-1, Orosz Nagydíj, George Russell, Williams
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 29: George Russell of Great Britain and Williams walks from his car after crashing during the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 29, 2019 in Sochi, Russia. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Williams F1-es istállóját irányító Claire Williams tiszta vizet öntött a pohárba, és megelégelve a csapatát kritizálókat elmondta, hogy bármelyik hasonló méretű csapat kerülhetett volna hozzájuk hasonlóan abba a helyzetbe, hogy egy versenyt szándékosan feladva kell spórolnia az alkatrészekkel.

Az utóbbi hónapokban rengeteg kritikát kapott a Williams istálló, amellyel az Orosz Nagydíjon az a nem mindennapi dolog esett meg, hogy a verseny feladására kellett utasítania Robert Kubicát, mivel attól tartott, hogy nem lesz elég alkatrésze autói versenyeztetéséhez a hátralevő futamokon. Az eset után a lengyel pilóta lesújtóan nyilatkozott, a csapat szponzora pedig kérdőre vonta a grove-iakat, Claire Williams helyettes-csapatfőnök azonban most kifejtette, nem arról van szó, hogy alkalmatlanok lennének megfelelő számú alkatrész gyártására, egyszerűen csak nem volt szerencséjük.

Russell balesete volt az utolsó csepp, a csapat ezután úgy döntött, nem kockáztatnak több alkatrészt Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A csapat már a szezon előtti tesztek során komoly gondba került, ugyanis nem készültek el időre, ráadásul az idei konstrukció sem nevezhető éppen acélosnak, az eredmények elmaradása mellett azonban a Szocsiban történtekhez hasonlóból sincs hiány. Azon a futamon George Russell kerékprobléma miatt a falban kötött ki, ráadásul

egy futammal korábban, Szingapúrban is összetörte az autót, amikor Romain Grosjeannal ütközött, Williams szerint pedig ezek a dolgok vezettek oda, hogy Kubicát a spórolás miatt kiintették a versenyből.

„Jókora balszerencse-sorozatunk volt, ami figyelembe véve, hogy milyen évünk van, valószínűleg nem nevezhető annyira meglepőnek.

– nyilatkozta a helyettes-csapatfőnök, aki tulajdonképpen főállású csapatfőnöknek tekinthető, lévén édesapja, Frank Williams nem utazik a versenyekre. – Voltak versenybaleseteink, amikor más pilóták belénk jöttek, ami elképesztően nagy nyomást helyezett a csapatra, különösen a gyártási és a működésért felelős részlegre."

Japánban Kubica is leamortizált egy Williamst Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Japánban minderre rátett még egy lapáttal Robert Kubica vasárnap reggeli bukása az időmérőn, amelyet követően a csapatnak hihetetlen erőfeszítésekre volt szüksége ahhoz, hogy újjáépítse a lengyel autóját a pár órával későbbi versenyre. Claire Williams szerint ez is megmutatja, hogy mennyire felkészültek,

az oroszországi eset pedig elmondása szerint nem a felkészületlenségüket mutatja, hanem arra világít rá, hogy bármelyik, az övékhez hasonló helyzetben levő istálló kerülhet abba a sziutációba, hogy vissza kelljen hívnia az autóját a versenytől.

„Szerintem bármely másik csapat visszalépett volna versenyektől, ha olyan pozícióba került volna, mint mi. Nagyon nehéz manapság, amikor ennyi verseny van és ilyen szorosan követik egymást.

Nemcsak a Williams találhatja magát ebben a helyzetben, biztos vagyok benne, hogy ha másnak ilyen balszerencséje lett volna, ugyanez lett volna a helyzet. Ez nem a képességeinket tükrözi, azt, hogy mennyi alkatrészt tudunk legyártani, mivel képesek vagyunk megbirkózni ezzel. Ez egyszerűen csak balszerencse volt két szorosan egymást követő versennyel és egy csomó incidenssel, amire nem volt ráhatásunk."