Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull a Mercedes értesülései alapján kérte az FIA állásfoglalását

2019.11.09. 13:52

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója elárulta, a Mercedes információi alapján adták be az FIA-nak azt a kérelmet, ami tulajdonképpen a Ferrari-motor szabályosságát kérdőjelezte meg. A Honda technikai igazgatója továbbra sincs meggyőződve arról, hogy legális az olaszok erőforrása.

Múlt héten az FIA technikai állásfoglalást adott ki az üzemanyag-átfolyás mérésével, illetve annak esetleges kijátszásával kapcsolatban. A direktíva a Red Bull kérésére született meg, miután a brit istállónál kételkednek a Ferrari motorjának szabályosságában. Az USA Nagydíjon az olasz istálló látványosan visszaesett, és ennek sokak szerint köze lehet riválisuk akciójához.

Időközben az is kiderült, hogy a Red Bull nem csak saját adatai alapján nyújtotta be a kérelmet, sőt, az értesülések jelentős része riválisuktól származott. A hírt maga Helmut Marko, a csapat tanácsadója osztotta meg. „Ezt a területet a Mercedes vizsgálta, de mi mertük benyújtani a kérelmet az FIA felé” – nyilatkozta az F1-Insider.com-nak.

A Red Bull a Mercedes információi alapján kért technikai állásfoglalást az FIA-tólForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Azt továbbra sem lehet tudni, mi áll a Ferrari visszaesésének hátterében, mindenesetre tény, hogy az olasz istálló autói az USA Nagydíj időmérő edzésén csupán a 8. és a 9. legmagasabb végsebességet produkálták, a futamon pedig ennél is rosszabbul teljesítettek. Mindezt egy héttel azután, hogy a Mexikói Nagydíj kvalifikációján majdnem 5 km/h-val jártak az egész mezőny előtt.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke ennek kapcsán elmondta, a gyenge teljesítmény oka nem a motorban, hanem a kisebb leszorítóerőben és a nagyobb légellenállásban keresendő. Tanabe Tojoharut, a Honda technikai igazgatóját azonban nem győzte meg a magyarázat, és továbbra sem biztos benne, hogy a Ferrari mitől esett vissza.

Mindenképpen szükségünk lesz a brazíliai és az abu-dzabi adatokra, hogy ezt megfejtsük – szögezte le. – Nem választhatjuk szét a légellenállást a motor teljesítményétől. A Ferrari sebességbeli fölénye csökkent az elmúlt versenyekhez képest, de nem tudjuk, hogy ez a motornak vagy a karosszériának köszönhető-e.

A riválisok továbbra is kételkednek a Ferrari motorjának szabályosságábanForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Tanabe nyilatkozata felfogható egyfajta figyelmeztetésnek is, ugyanis amennyiben az utolsó két hétvégére visszaáll a Ferrari sebességbeli fölénye, az FIA vélhetően komolyabban fogja őket vizsgálni. Ha azonban az USA Nagydíjon látott formájuk állandósul, közel sem lesznek annyira versenyképesek, mint a nyári szünet óta eltelt futamokon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK