Társoldalunk:

Hülkenberg: Leclerc egy szerencsés csirkefogó

2019.11.08. 17:52

Nico Hülkenberg szerint Charles Leclerc szerencsés, hogy már ilyen fiatalon egy élcsapat színeiben versenyezhet az F1-ben. A minden bizonnyal pályafutása utolsó két Forma-1-es hétvégéjére készülő versenyző elmondta, nem maradt benne hiányérzet.

Valószínűleg a végéhez közelít Nico Hülkenberg F1-es pályafutása, miután a Renault-tól a szezon végén távoznia kell, a Haas és az Alfa Romeo pedig úgy döntött, hogy a német pilóta szerződtetése helyett inkább megtartják jelenlegi versenyzőiket. Papíron maradtak még helyek a mezőnyben, de a Red Bull már jelezte, hogy a saját tehetségeikkel számolnak, Hülkenberg pedig nem akar visszatérni egykori csapatához, a Williamshez.

A juniorkategóriákban elért sikerei után Hülkenberget sokan generációja egyik legígéretesebb tehetségének tartották, azonban eleinte kisebb csapatoknál kapott csak lehetőséget, majd az eredmények akkor sem jöttek, amikor a Renault révén gyári istállóhoz került. A német versenyző így az F1 történetének legrutinosabb pilótája lett, aki nem szerzett dobogós helyet. 

Hülkenberg úgy véli, Leclerc-nek kifejezetten szerencsésen alakul a pályafutásaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Ez éles kontrasztban áll például az ifjú Charles Leclerc esetével, aki egy F1-es szezonnal a háta mögött rögtön a Ferrarinál találta magát, néhány nagydíj után sorra kezdte gyűjteni a pole pozíciókat és kettőt győzelemre is váltott már, további hét dobogós hely mellett. Noha Leclerc-hez hasonlóan Hülkenberg is F3-as és GP2 bajnok volt, neki nem adatott meg ilyen hátszél az F1-ben.  

Kénytelen vagyok azt gondolni, hogy [Leclerc] egy szerencsés csirkefogó” – nyilatkozta a német versenyző, aki úgy érzi, minden tőle telhetőt megtett az eddigi F1-es pályafutása során, és kiemelte, hogy tíz évig minden szezonra volt ülése, miközben több korábbi ellenfele is kiszorult közben a mezőnyből. Ennek köszönhetően eddig 175 nagydíjon rajthoz állhatott, köztük a 2010-es Brazil Nagydíjon, amit a pole pozícióból kezdhetett meg. 

Hülkenberg vélhetően dobogó nélkül fogja befejezni F1-es pályafutásátForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Természetesen szerettem volna, ha több pontot, dobogós helyezést és győzelmet szerzek, de a dolgok másképp alakultak, és tisztában vagyok ennek okaival – folytatta. – Ettől viszont még továbbra is jól alszom.”

Hülkenbergnek egyelőre sehol nincs szerződése 2020-ra. Korábban felmerült, hogy valamelyik csapat tesztpilótaként alkalmazná, azonban a Renault versenyzője cáfolta az erről szóló pletykákat. Jövőre minden bizonnyal egy másik sorozatban láthatja majd őt a közönség. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK