Társoldalunk:
Hírlevél

Ron Dennis is gratulált Hamiltonnak a hatodik világbajnoki címhez

2019.11.08. 09:37

Lewis Hamilton elmondta, rendkívül hálás Ron Dennisnek, a McLaren korábbi csapatfőnökének, aki felkarolta őt pályafutása elején. A hatszoros világbajnok természetesen jelenlegi istállóját, a Mercedest is méltatta.

A múlt heti USA Nagydíjon Lewis Hamilton megszerezte pályafutása hatodik világbajnoki címét. A brit versenyző dicsérő szavakkal illette a Mercedest, aminek színeiben immár az ötödik elsőségét érte el. A 34 esztendős pilóta azonban nem feledkezett meg a kezdetekről sem, és nyilatkozatában azt az embert is kiemelte, akinek köszönhetően bekerült a Forma-1-be.

Hamilton 10 évesen, még gokartos korában találkozott először Ron Dennisszel. A brit versenyző ekkor kijelentette, egy napon a most 72 esztendős egykori csapatfőnök autóját fogja vezetni a Forma-1-ben. A McLaren és akkori motorszállító partnere, a Mercedes végül 13 éves korától támogatta Hamiltont, aki 2007-ben debütálhatott a wokingiak színeiben, egy évvel később pedig meg is nyerte karrierje első vb-címét.

Dennis F1-es pilótát és világbajnokot csinált Hamiltonból, de túl rövid pórázon tartotta a brit pilótátForrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Hamilton kijelentette, egykori pártfogója nélkül vélhetően sikereinek töredékét sem érte volna el. „Kaptam egy SMS-t Rontól, úgyhogy most szeretném megköszönni neki, hogy 10 éves koromban felfedezett, és utána hitt bennem – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nélküle valószínűleg most nem lennék itt.”

Hamilton egykori főnöke mellett természetesen jelenlegi csapatát is méltatta. A brit pilóta kijelentette, amikor 2013-ban a Mercedeshez igazolt, sokan kételkedtek a döntésében, de az elmúlt évek őt igazolták.

„Ez egy elképesztő utazás, hiszen minden egyes kör, minden futamgyőzelem és pole pozíció mögött ti vagytok – jelentette ki Brackley-ben a hivatalos ünneplés során. – Emlékszem, amikor a csapathoz szerződtem, sokan állították, hogy ez életem legrosszabb döntése. A sikerek után semmit nem kell mondanom, mert tudom, hogy akik akkor ezen a véleményen voltak, most azt mondanák, hogy ők ezt előre megjósolták.”

Hamilton tart a visszavonulástól

Hamilton beszélt a visszavonulásról is. Korábban úgy nyilatkozott, elgondolkodott rajta, hogy abbahagyja, de egy Mercedes által közzétett videóban kifejtette, jelenleg tart attól, hogy egyszer szögre kell akasztania a bukósisakot.

Ijesztő gondolat, hogy egyszer mi, sportolók felhagyunk azzal, amit mindig is szerettünk csinálni – jelentette ki. – Nem tudom, hogy elértem-e már teljesítményem csúcsát, de nyilvánvalóan közel vagyok hozzá. Úgy érzem, tele vagyok energiával, egy maratont is képes lennék lefutni. Azt hiszem, még mindig akad tennivalóm [a Forma-1-ben]” – tette hozzá.

Hamilton szeretné befejezni az F1-es mesterművét - Galéria!Forrás: Daimler AG

A Mercedes versenyzője közel van néhány Michael Schumacher által tartott, korábban megdönthetetlennek hitt rekordhoz. Könnyen elképzelhető, hogy a következő szezonokban Hamiltoné lesz a legtöbb futamgyőzelem, illetve dobogós helyezés, de az sem kizárt, hogy a vb-címek tekintetében is utoléri a német legendát. A brit pilótát azonban nem a statisztikák éltetik.

Szeretek magamra művészként gondolni, aki egy mesterműn dolgozik, mert végtére is, ez a művészet egyik formája – árulta el. – Be akarom fejezni ezt a művet, persze nem tudom, hogy ez milyen módon fog megtörténni. Rengeteg munkára és sok kiváló ember segítségére lesz szükségem, de biztos vagyok benne, hogy még ennél is jobbak tudunk lenni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK