Édesapja szerint Hamiltonnak még bő fél évtizede is lehet az F1-ben

Forma-1, Lewis Hamilton, Anthony Hamilton, USA Nagydíj
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 03: 2019 Formula One World Drivers Champion Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates after the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 03, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Arra biztatja édesapja Lewis Hamiltont, hogy addig folytassa Forma-1-es pályafutását, amíg csak élvezi a versenyzést. Anthony Hamilton egyetért Ross Brawnnal, hogy a brit pilóta sajátos életmódja a sikere egyik kulcsa.

A múlt hétvégén pályafutása során hatodszor is bebiztosította az F1-es világbajnoki cím megnyerését Lewis Hamilton, aki ezzel az örökranglistán mindössze a hétszeres világbajnok Michael Schumachertől marad el. A Mercedes versenyzőjével együtt ünnepelt a helyszínen családja, köztük édesapja, Anthony Hamilton is, aki az első pillanatoktól kezdve egyengette fia pályafutását.

Mivel Hamilton formáját látva egyértelmű, hogy most már Schumacher rekordjait is könnyedén megdöntheti, felmerül a kérdés, hogy mennyi van még a most 34 esztendős pilóta pályafutásából, és meddig tarthat a 2014 óta szinte töretlen sikersorozata. Anthony Hamilton a Channel 4 műsorában úgy vélte, fia esetében nem kell tartani a 30-as sportolók formahanyatlásától.

Hamilton mellett a legfontosabb pillanatokban mindig ott volt az édesapja Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Ez Lewis esetében nem érvényesül, mert imádja, amit csinál. Fenntartja az erőnlétét, átállt a növényi alapú diétára, ami szerintem remekül bevált neki, ahogy a múltban már több atlétának is, de szerintem az a kulcs, hogy hazamegyünk, aztán talán a divattal vagy valami mással foglalkozik majd, és addig nem is összpontosít a versenyzésre, amíg be nem megy a gyárba vagy a pályára.”

Az édesapa szerint Hamiltonnak jót tesz, hogy a versenyek között nem az F1-gyel foglalkozik, mert így újra várakozásokkal tér vissza a pályákra. Úgy véli, ez még néhány évig így is marad.

„Én azt mondom, 5-6 évig. Lewisnak is azt mondtam, ’nézd, folytasd egészen addig, amíg tényleg élvezed.’ Ha a tested is bírja, akkor nagyszerű, de amikor már nem élvezed, akkor ideje távozni. Ő viszont imádja ezt a sportot” – jelentette ki. A brit pilóta elárulta, Anthoine Hubert halála után felmerültek benne kétségek, de továbbra is rajong a versenyzésért, ezért 2021-től is folytatni akarja.

Eleinte Brawnnak sem tetszett az életmódja

Hamilton karaktere és életmódja évek óta központi téma a Forma-1-ben, mert úgy lett szinte példátlanul sikeres, hogy a versenyek közötti időszakokban látványosan más dolgokkal volt elfoglalva, amelyek ráadásul gyakran megterhelők voltak a szervezetére is: hosszú repülőutak, éjszakázás, bulik színesítették az életét, de a szerelmi ügyeitől eltekintve ezek ritkán befolyásolták a teljesítményét.

Brawn elismerte, eleinte nem tetszett neki Hamilton életmódja Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

„El kell ismernem, amikor elkezdtem vele együtt dolgozni 2013-ban, kissé ideges voltam a hozzáállása miatt, ahogy profi autóversenyzőként viselkedett. Számomra Michael Schumacher volt a mérce, az ember, aki teljesen elkötelezett volt a siker hajszolása mellett, miközben nagyon óvta a magánéletét és a családját” – árulta el Ross Brawn, aki 2013-ra szerződtette Hamiltont a Mercedeshez.

Brawn szerint Hamilton megtalálta az összhangot azáltal, hogy energiát merített a zenészekkel vagy a divatvilág tagjaival való kapcsolatából, miközben fenntartotta a lehető legjobb fizikai állapotát.

„A Mercedesnél ehhez megtalálta a támogatást, és olyan környezetbe került, ami technikailag stimulálja, de közben megkapja a szabadságot, amire abszolút szüksége van. Ezért gratulálok Toto Wolffnak és az egész csapatnak, mert nem csupán arról van szó, hogy évről évre csodálatos autót adnak neki, hanem lehetővé tették, hogy Lewis a Forma-1 történetének egyik legnagyszerűbb pilótájává fejlődjön, aki az elmúlt 15 évben bizonyosan a legerősebb volt.”