Társoldalunk:
Hírlevél

Édesapja szerint Hamiltonnak még bő fél évtizede is lehet az F1-ben

2019.11.07. 08:51

Arra biztatja édesapja Lewis Hamiltont, hogy addig folytassa Forma-1-es pályafutását, amíg csak élvezi a versenyzést. Anthony Hamilton egyetért Ross Brawnnal, hogy a brit pilóta sajátos életmódja a sikere egyik kulcsa.

A múlt hétvégén pályafutása során hatodszor is bebiztosította az F1-es világbajnoki cím megnyerését Lewis Hamilton, aki ezzel az örökranglistán mindössze a hétszeres világbajnok Michael Schumachertől marad el. A Mercedes versenyzőjével együtt ünnepelt a helyszínen családja, köztük édesapja, Anthony Hamilton is, aki az első pillanatoktól kezdve egyengette fia pályafutását.

Mivel Hamilton formáját látva egyértelmű, hogy most már Schumacher rekordjait is könnyedén megdöntheti, felmerül a kérdés, hogy mennyi van még a most 34 esztendős pilóta pályafutásából, és meddig tarthat a 2014 óta szinte töretlen sikersorozata. Anthony Hamilton a Channel 4 műsorában úgy vélte, fia esetében nem kell tartani a 30-as sportolók formahanyatlásától.   

Hamilton mellett a legfontosabb pillanatokban mindig ott volt az édesapjaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Ez Lewis esetében nem érvényesül, mert imádja, amit csinál. Fenntartja az erőnlétét, átállt a növényi alapú diétára, ami szerintem remekül bevált neki, ahogy a múltban már több atlétának is, de szerintem az a kulcs, hogy hazamegyünk, aztán talán a divattal vagy valami mással foglalkozik majd, és addig nem is összpontosít a versenyzésre, amíg be nem megy a gyárba vagy a pályára.”

Az édesapa szerint Hamiltonnak jót tesz, hogy a versenyek között nem az F1-gyel foglalkozik, mert így újra várakozásokkal tér vissza a pályákra. Úgy véli, ez még néhány évig így is marad.  

„Én azt mondom, 5-6 évig. Lewisnak is azt mondtam, ’nézd, folytasd egészen addig, amíg tényleg élvezed.’ Ha a tested is bírja, akkor nagyszerű, de amikor már nem élvezed, akkor ideje távozni. Ő viszont imádja ezt a sportot” – jelentette ki. A brit pilóta elárulta, Anthoine Hubert halála után felmerültek benne kétségek, de továbbra is rajong a versenyzésért, ezért 2021-től is folytatni akarja.

Eleinte Brawnnak sem tetszett az életmódja

Hamilton karaktere és életmódja évek óta központi téma a Forma-1-ben, mert úgy lett szinte példátlanul sikeres, hogy a versenyek közötti időszakokban látványosan más dolgokkal volt elfoglalva, amelyek ráadásul gyakran megterhelők voltak a szervezetére is: hosszú repülőutak, éjszakázás, bulik színesítették az életét, de a szerelmi ügyeitől eltekintve ezek ritkán befolyásolták a teljesítményét.

Brawn elismerte, eleinte nem tetszett neki Hamilton életmódjaForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

„El kell ismernem, amikor elkezdtem vele együtt dolgozni 2013-ban, kissé ideges voltam a hozzáállása miatt, ahogy profi autóversenyzőként viselkedett. Számomra Michael Schumacher volt a mérce, az ember, aki teljesen elkötelezett volt a siker hajszolása mellett, miközben nagyon óvta a magánéletét és a családját” – árulta el Ross Brawn, aki 2013-ra szerződtette Hamiltont a Mercedeshez.  

Brawn szerint Hamilton megtalálta az összhangot azáltal, hogy energiát merített a zenészekkel vagy a divatvilág tagjaival való kapcsolatából, miközben fenntartotta a lehető legjobb fizikai állapotát.    

„A Mercedesnél ehhez megtalálta a támogatást, és olyan környezetbe került, ami technikailag stimulálja, de közben megkapja a szabadságot, amire abszolút szüksége van. Ezért gratulálok Toto Wolffnak és az egész csapatnak, mert nem csupán arról van szó, hogy évről évre csodálatos autót adnak neki, hanem lehetővé tették, hogy Lewis a Forma-1 történetének egyik legnagyszerűbb pilótájává fejlődjön, aki az elmúlt 15 évben bizonyosan a legerősebb volt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK