Társoldalunk:

Az élpilóták szabadságot követelnek az F1-es sisakfestések terén

2019.11.07. 14:35

Lewis Hamilton után Sebastian Vettel, Max Verstappen és Daniel Ricciardo is bírálta a szabályt, ami megtiltja az F1-es pilótáknak, hogy évente egynél többször használjanak különleges sisakfestést.

Az Orosz Nagydíj óta ismét gyakori téma a Forma-1-ben, hogy 2015 óta a pilóták „minden eseményen alapvetően ugyanolyan megjelenésű” sisakban kötelesek versenyezni, és ettől évente csak egy alkalommal térhetnek el. Szocsiban a hazai pilóta, Danyiil Kvjat volt kénytelen mellőzni a rendhagyó színeket, mert korábban már változtatott az idén a sisakfestésén.

Daniel Ricciardo akkor arra biztatta korábbi csapattársát, hogy ne tartsa be a szabályt, mert vélhetően nem kapott volna súlyos büntetést, majd Lewis Hamilton jelentetett meg az Instagramon kissé részrehajló kérdést az ügyben. Az USA Nagydíj során az ausztrál pilóta mellett Sebastian Vettel és Max Verstappen is felszólalt a szabály ellen.

Vettel úgy váltogatja a sisakjait, mint más az ingjét - GalériaForrás: Red Bull

„Én egyébként is mindig váltogatom – szögezte le Vettel. – Ez a mi sisakunk, meg kellene engedni, hogy azt csináljunk vele, amit akarunk. Ez a szabály egy jó nagy marhaság. Kevés mozgásterünk maradt, hogy kifejezzük magunkat, talán a sisakfestés az egyetlen. Nagyszerű, ha az embereknek ez tetszik, ha nem, akkor sem az ő sisakjuk.

Nekünk kellene eldönteni, hogy milyen színű legyen a sisakunk.”  

Verstappen elárulta, ő kifejezetten szerette Vettel sisakfestési mániáját, amikor a német pilóta még a Red Bullnál versenyzett, mert várta, hogy milyen új ötlettel rukkol elő. Úgy vélte, a nagy rajtszámok segítik a nézőket, ráadásul a glória miatt már amúgysem látni rendesen a sisakokat, úgyhogy ő is azt képviselte, hogy a pilóták dönthessenek a sisakjaik megjelenéséről.

Ricciardo a Texas Longhorns tiszteletére amerikai focis sisakfestést viseltForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Ricciardo az idén egy kiskaput is kihasznált, az F1 történetének 1000. futamán és az USA Nagydíjon is különleges festést használt, mert a sportág menedzsmentje az előbbi alkalomra külön felmentést adott. Egyetértett Verstappennel abban, hogy a glória miatt már kevésbé látványos a gyakori változtatás, de rámutatott, hogy lenne előnye a szigor feloldásának.

„Szerintem menő, hogy ezen a hétvégén focis sisakfestést használhatok – mondta Austinban a Racefansnek. – A Longhorns-csapatnak és a Renault-nak is tetszik. Tudom, hogy [Romain] Grosjean is valami különleges festést használ a Verdák [című filmből], úgyhogy behozza egy kicsit a Disney-t az F1-be. Ez számunkra is lehetőséget biztosít, hogy új szurkolókat vonzzunk a sportágba.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK