Társoldalunk:
Hírlevél

A halálos F2-es baleset után Hamilton elgondolkodott a visszavonuláson

2019.11.05. 16:22

A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton tagadta, hogy könnyű volt megnyerni az idei pontvadászatot. Elsősorban nem az ellenfelekkel, hanem a saját nehézségeivel küzdött.

Már két futammal a vége előtt megnyerte az idei F1-es világbajnokságot Lewis Hamilton, aki pályafutása során hatodik elsőségét ünnepelheti. A Mercedes az idei első 10 futamból 9-et megnyert, ebből Hamilton egymaga 7 alkalommal győzött, és csapata az eddig eltelt 19 versenyből 14-et az élen zárt. Ennek ellenére kijelentette, nem ez volt a legkönnyebb sikere.

„Számunkra és a csapatnak ez volt a legkeményebb év. Az idén elvesztettük Niki [Laudát], aki kulcsfontosságú tagja volt ennek az istállónak. Érzelmi hullámvasútra kerültünk, egy futamon Bono sem volt itt – utalt Peter Bonningtonra, a versenymérnökére, aki egy műtét miatt kénytelen volt kihagyni a Mexikói Nagydíjat, amit Hamilton szintén megnyert.

Hamilton hatszoros világbajnok lettForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A brit pilóta elárulta, a vezetés mellett is próbált összeszedett maradni az év során, de ezt nehéz feladatnak tartotta, és úgy vélte, „csak más élsportolók tudják ezt átérezni.” Elismerte, az USA Nagydíj szombati időmérőjén „elvesztette a fonalat”, ezt próbálta elkerülni a korábbi futamok során, és mindig visszavágni a nehéz időszakok után.

A Mercedes az előszezoni teszteken nem tűnt a leggyorsabb autónak, de a versenyek során eleinte kihívójuk is alig akadt. Hamilton szerint nem számítottak ilyen sikerekre.

„Ez az autó egyáltalán nem könnyítette meg a dolgunkat. Úgy mentünk Melbourne-be, hogy hátrányban leszünk. A szezon felénél is lemaradásunk volt, a második félidő pedig igazi kihívás volt – utalt arra, hogy a Ferrari az időmérőkön jobb tempóra volt képes. – Szerintem ez volt a legnehezebb második félszezon, amit csapatként kiálltunk a Ferrari és a Red Bull ellen küzdve.”

Lauda halála után Hamilton megnyerte a Monacói Nagydíjat az osztrák legenda sisakmintáját viselveForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton úgy vélte, ő is hasonló emberi problémákkal küzdött, mint bárki más az élete során. Annál is nehezebben dolgozta fel Lauda elvesztését, mint várta, és az ifjú F2-es pilóta, Anthoine Hubert belgiumi halála is megviselte. „Élőben láttam a tévében, láttam megtörténni” – elevenítette fel a tragikus esetet.

Amikor ilyesmi történik, az ember fejében sok kétely felmerül és azt gondolja, „Jézus, lehet, hogy ideje már abbahagyni vagy folytassam még?” 

„Hosszú még az élet utána is. Szeretnék még időt tölteni a családommal és egy napon saját családot is alapítani. Sok minden felmerül ilyenkor, de fel is vagyok pörögve, annyira imádom, amit csinálok, hogy nem hiszem, hogy e téren sok dolog van, ami megállíthatna” – nyilatkozta a brit pilóta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK