Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel: Nem az új kerékvető okozta a kiesést

2019.11.03. 22:50

A négyszeres világbajnok nem talált magyarázatot arra, hogy mi okozta a felfüggesztése eltörését az USA Nagydíjon. A Ferrari a Hungaroring óta a legsúlyosabb vereségét szenvedte.

Az ígéretes rajtpozíciók ellenére hatalmas pofont kapott a Ferrari az USA Nagydíjon, mivel Sebastian Vettel műszaki hiba miatt kiesett, Charles Leclerc pedig mindössze a 4. helyezett lett, ráadásul a győztes Valtteri Bottas mögött 52 másodperces hátrányba került. Leclerc is két bokszkiállást teljesített, ezt kihasználva végül az övé lett a leggyorsabb kör.

A nagyobb reményekkel Vettel kezdhette a futamot a 2. helyről, ezek azonban gyorsan szertefoszlottak, mivel a német pilóta rögtön visszaesett. Alulkormányzottságra panaszkodott, és úgy érezte, sérült az autója, pedig nem ért össze senkivel a rajt után. A Ferrari végül a 8. körben adta meg magát, amikor Vettel hátsó futóműve látványosan eltört.

Vettel nem ért célba az USA Nagydíjon - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Ferrari csapatfőnöke már pénteken műszaki hibáktól tartott a durva bukkanókkal tűzdelt pályán, ráadásul a 8-as kanyarnál, Vettel balesete helyszínén egy új „hurkát” is elhelyeztek a pálya belső oldalán, hogy eltántorítsák a pilótákat az aszfaltcsík lerövidítésétől, de a négyszeres világbajnok a Sky Sportsnak megerősítette, hogy nem ment rá a tereptárgyra.  

„Nem értem össze senkivel a rajtnál, de nagyon-nagyon rossz volt a tapadás, szenvedtem a gumik munkára bírásával. Az elejétől fogva nem éreztem magam otthon az autóban, beletelt néhány körbe, mire elkezdtek működni az abroncsok. Már éppen kezdtem felvenni a ritmust, a jobbos kanyarokban még akadtak gondjaim, amihez hozzá kellett szoknom, amikor eltört a felfüggesztés.”

Vettel balesete után Leclerc-t utasították, hogy kerülje el a bukkanót a 8-as kanyarban. A monacói pilóta először visszakérdezett, majd mérnöke tájékoztatta a helyzetről. „Fogalmunk sincs, hogy mi történt, úgyhogy ez csak óvintézkedés volt. Eleget köröztünk a hétvégén bármilyen probléma nélkül, úgyhogy ötletem sincs, most mi történt” – ismerte el Vettel.

A német pilóta a díjátadás előtt gratulált a világbajnok Lewis Hamiltonnak és a futamgyőztes Bottasnak. Kiesésével lemaradóban van az egyéni pontverseny 5. helyén, a 3. helyezett Leclerc mögött már 19 pont a hátránya, két futammal a világbajnokság vége előtt. Leclerc azonban nem lélegezhet fel, mert a leintés után ő sem tudta, miért kapott ki ilyen csúnyán a Mercedesektől és Max Verstappentől. 

„Én sem számítottam erre, az első etap hihetetlenül nehéz volt. Ez okozta a legnagyobb problémát a futamon. Hogy teljesen őszinte legyek, erre nincsen magyarázatom. A bal első gumi nagyon furcsán viselkedett, ki kell elemeznünk, mert még sohasem éreztem ilyennek. Eléggé biztos vagyok abban, hogy valami nem stimmelt” – mondta a Sky Sportsnak.  

„A másik két etap során nem volt olyan rossz a helyzet, mint az első alatt, sokkal jobbak voltunk, de még így sem annyira erősek, mint az élen álló srácok. Meg kell értenünk ennek az okát, de az első etap volt az, ami szerintem nem volt rendben” – összegzett a monacói pilóta. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK