Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton: Megtisztelő a legnagyobbak közé kerülni

2019.11.03. 22:25

A dobogón ünnepelhette Lewis Hamilton pályafutása hatodik világbajnoki címét, miután az USA Nagydíjon az 5. rajthelyről indulva kishíján megnyerte a futamot. Csapattársa, Valtteri Bottas először győzött az Egyesült Államokban.

Kettős Mercedes-sikert hozott a vasárnap rendezett USA Nagydíj, amelyet Valtteri Bottas nyert meg, de Lewis Hamilton örülhetett igazán, mivel a 2. helyével bebiztosította pályafutása hatodik világbajnoki címét. Hamilton ezzel statisztikailag a sportág történetének 2. legsikeresebb pilótája lett, mindössze Michael Schumacher előzi meg őt az örökranglistán.

A brit pilóta a gyenge időmérős eredménye után csak az 5. helyről indulhatott, de a rajt után rögtön feljött a 3. helyre Bottas és Max Verstappen mögé, majd sokáig vezetett is, mivel közvetlen ellenfeleitől eltérően ő csak egyszer állt ki a bokszba. Keményen védekezett Bottas támadásai ellen, de a frissebb gumikkal hajtó finn pilóta végül meg tudta őt előzni.

Hamilton ünnepli a világbajnoki címet - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyon megterhelő volt a mai verseny. Tegnap is igen nehéz napunk volt, Valtteri remek munkát végzett, én pedig ma fel akartam zárkózni, hogy hozzam a kettős győzelmet a csapatnak. Nem hittem, hogy az egykiállásos taktika működhet. Dolgoznak bennem az érzelmek, megtisztelő, hogy a legnagyobbak között lehetek” – utalt a brit pilóta Schumacherre és az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangióra.

Hamilton a 18 futamból 10-et megnyert az idén, 31 verseny óta folyamatosan pontot szerez, ennél hosszabb sorozatot csak ő maga teljesített korábban, 33 futammal.

„Amikor 6-7 éves voltam, az édesapám azt mondta, hogy sohase adjam fel. Ez a családi mottónk. Olyan keményen igyekeztem, ahogy csak tudtam, reménykedtem, hogy győzhetek, de ez ma sajnos nem volt benne a gumikban” – mondta a brit pilóta, aki köszönetet mondott tágabb családjának, a szurkolóinak és a csapatának is.

Hamilton másodszor nyerte meg a világbajnokságot AustinbanForrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Hamilton 34 esztendős, lényegében ugyanannyi idős, mint Schumacher volt a hatodik világbajnoki címe idején, és a hétvégén kijelentette, még 2021-ben is szeretne versenyezni, így jó esélye van arra, hogy minden rekordot átírjon a Forma-1-ben. „Nem tudom, mi lesz a bajnoki címekkel, de sportolóként olyan friss vagyok, amennyire csak lehetek. Készen állok a következő futamra.”

Nem fogunk leereszteni a következő futamokon, nyomjuk tovább.” 

Noha Bottas remekül vezetett és feledtette, hogy Austinban korábban nem vezette a mezőnyt és a legjobb 4 közé sem tudott beférni, ez a nap Hamiltonról szólt. „Nagy gratula Lewisnak. Személy szerint kudarcot vallottam az idei célommal, de jövőre mindig újra lehet próbálkozni. Megérdemli, erős teljesítményt nyújtott a szezon során” – mondta Bottas.

Bottas legnagyobb ellenfele végül nem Verstappen lett - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A versennyel kapcsolatban elmondta: „Szép győzelem ez jó érzés. Tegnap óta jól éreztem magam az autóban, erős volt a versenytempónk, és a feladatra összpontosíthattam a hétvégén. Ez nem volt elég, Lewis megszerezte a bajnoki címet. Nem voltam biztos abban, hogy melyik stratégia bizonyul jobbnak, de elég jó volt a tempóm, hogy működőképessé tegyem a kétkiállásos taktikát.”

A finn pilóta elárulta, a futam során mindig akadt feladata.  

„Gyorsan eltelt a verseny, mert mindig volt célom, előnybe kellett kerülnöm vagy ledolgozni a hátrányt, úgyhogy igen élvezetes volt. Végül is jól sikerült, volt, amikor aggódtam egy kicsit, hogy Lewis abroncsai kibírják a végéig, de a kétkiállásos taktika bevált nekem, úgyhogy örülök a végkifejletnek” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Hamilton sokáig vezetett, de Bottas végül megelőzte - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„A szezon második fele jól alakul a számomra, a nyáron lendületbe jöttem, és nagyon jól érzem magam az autóban. Van még egy pár verseny, remélem, győzelmekkel. Mivel elvesztettem a világbajnokságot, már várom a jövő évet. Mindenképpen úgy érzem, hogy minden téren jó irányba tartok, fejlődök, egyre gyorsabb vagyok, úgyhogy alig várom a következő évet.”

Hamilton a családjának és csapatának is üzent

Bár a győzelem ezúttal nem jött össze, Hamilton volt a nap hőse. Már a leintés után is kiemelte, hogy több családtagja, köztük édesapja, édesanyja és nevelőanyja is a helyszínen van, a Sky Sportsnak is kiemelte, hogy sokat jelent számára a szerettei jelenléte. Méltatta csapatát és a néhai Niki Laudát is, aki májusi haláláig a Mercedes-istálló egyik kulcsfigurája volt.

„Nagyon hálás vagyok mindenkinek a gyárban és a csapatnál, nagyon keményen dolgoztak, hogy lehetővé tegyék azt, amit elértünk. Igazi kiváltság és megtiszteltetés ennél a csapatnál lenni, és rendelkezni ezekkel a lehetőségekkel, hogy ilyen teljesítményt nyújthassak. Niki nagyon hiányzik, ma ő is megemelte volna a sapkáját.”

„Tegnap azt mondta volna, hogy túl sokat fizet nekem, vagy még nekem kellett volna neki, de ma megemelte volna a sapkáját. Nélküle nem tudtam volna elérni ezt. Lélekben velünk van.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK