Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton szó szerint kikészült a huplis texasi aszfalttól

2019.11.02. 00:25

Lewis Hamilton az autójával elégedett volt az USA Nagydíj első edzésnapja után, a tavalyi verseny óta hihetetlenül egyenetlenné váló aszfalttal azonban már kevésbé, fizikai rosszullétre panaszkodott a két szabadedzés között.

Az USA Nagydíj pénteki második szabadedzése alapján Lewis Hamilton várhatja a legjobb helyzetből a hétvége folytatását, hiszen nemcsak, hogy az első helyen végzett, még a hosszú etapokon is az ő tempója volt a legjobb, ami igencsak biztató neki és a csapatnak a versenyre nézve. Ezzel együtt nem volt teljesen sima napja (a szó szoros értelmében véve sem) az ötszörös világbajnoknak, a tavalyi verseny óta rendkívül huplissá váló austini pálya ugyanis megkeserítette az életét.

Hamilton nem viselte jól az austini bukkanókat - Galéria!Forrás: AFP/Mark Ralston

Hamilton sosem tartozott azok közé a versenyzők közé, akik megijedtek egy pár útegyenetlenségtől, a Hungaroring esetében például pont a Mercedes versenyzője fejtette ki pár éve, hogy jobban tetszett neki, amikor még huplisabb volt a mogyoródi aszfaltcsík. Most is elmondta, hogy alapvetően nincs baja ezzel,

Austinban azonban már akkora bukkanók alakultak ki a pályán, hogy az első edzésen szó szerint rosszul lett a folyamatos ütődésektől.

„Toronymagasan ez a leghuplisabb pálya, amin valaha vezettem, meg is fájdult a fejem – nyilatkozta a nap végén. – El kell mondanom, hogy az emberek megértsék, a bukkanók olykor nem rossz dolgok, mert karakteressé tesznek egy pályát, nem vagyok rajongója a teljesen sima pályáknak, itt azonban komoly bukkanók vannak. A gond, hogy a Forma-1-es autók felfüggesztése merev, ezért a fenék és a gerinc nyeli el ezeket az erőket. Borzasztóan éreztem magam, erős fejfájás gyötört az első edzés után, le is kellett feküdnöm, nem voltam jól."

A másik Mercedest vezető Bottas sem tapasztalt még ekkora bukkanókat egyetlen pályán sem. „Nagyon huplis, még soha nem vezettem ennyire huplis pályán, egyes helyeken ráadásul elég kemények a bukkanók, egyértelműen megérezzük. Remélhetőleg az autók meg fognak tudni birkózni vele, de mindenkinek ugyanolyan, úgyhogy ez van" – nyilatkozta a finn.

Bottas nemcsak a pályával, hanem az autójával is küzdött - Galéria!Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

Ami a teljesítményt illeti, Hamilton első helyet érő gyorskörében a Robert Kubica által adott szélárnyéknak is volt szerepe, a hosszú etapokon futott nagyon erős tempó viszont már csakis az ötszörös világbajnok érdeme, aki nem is panaszkodott. „Imádom ezt a pályát, a múltban passzolt hozzám, az autó pedig elég jó volt ma. Persze van még miben fejlődni – mondta Hamilton, akivel ellentétben Bottas már szenvedett, ami a csapattársától kapott 8 tizedes lemaradáson is meglátszott. – Kicsit szenvedtem a második edzésen, nem éreztem úgy, hogy minden rendben lett volna, rengeteg időt veszítettem az egyenesben, ezt ki kell vizsgálnunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK