Vágólapra másolva!
Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója kijelentette, Fernando Alonso a csapat színeiben biztosan nem fog visszatérni a Forma-1-be. Az amerikai üzletember ugyanakkor hozzátette, az istálló arra törekszik, hogy más sorozatokban továbbra is együttműködjenek a spanyol versenyzővel.

Fernando Alonso nemrég kijelentette, amennyiben jónak látja a 2021-es szabályokat, elképzelhető, hogy visszatér a száguldó cirkuszba. A sorozatnak tavaly év végén búcsút intő versenyzőt továbbra is szerződés köti a McLarenhez, de a csapat ügyvezetője határozottan leszögezte, a wokingi istálló nem fog neki lehetőséget biztosítani a visszatéréshez.

A McLaren idén sokkal jobban teljesít az utóbbi évekhez képest, és szinte biztos, hogy a csapat konstruktőri világbajnokság 4. helyén zárja majd a szezont. Az istállónál elégedettek Carlos Sainz és Lando Norris teljesítményével, és Zak Brown elmondta, hosszabb távon is ezzel a párossal terveznek. Ennek fényében kizárta, hogy Alonso a csapat színeiben térjen vissza az F1-be.

Alonso a McLarennel nem fog visszatérni az F1-be Forrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

„Úgy gondolom, ő hatalmas tehetség és még mindig a világ leggyorsabb versenyzőinek egyike – nyilatkozta a Racefans-nek. – Ha valamit mindenképpen érdemes megtennünk, akkor az az, hogy Fernandónak adjunk autót. A Forma-1-ben azonban kijelöltünk egy irányt, ahol a mostani pilótáinkkal számolunk.”

Alonso jelenlegi szerződése a McLarennel év végén lejár, de Brown mindenképpen azt szeretné, hogy az együttműködés folytatódjon a 38 éves versenyző és a wokingiak között.

„Az idény befejeztével le fogunk ülni, hogy egyeztessük a terveinket – árulta el. – A lehetőségek függvényében mi teljesen nyitottak vagyunk, hogy folytassuk a Fernandóval való együttműködést.”

Alonso korábban a McLaren színeiben szerepelt az Indy 500-on, a WEC-ben pedig az istálló engedélyével indult, a Toyota versenyzőjeként. Emellett a spanyol pilóta a csapat nagyköveteként is tevékenykedik. Brown elmondta, továbbra is ezen a vonalon szeretnének együttműködni a pilótával.

Alonso vélhetően tovább fog próbálkozni az Indy 500-on, hogy teljesítse a Triple Crownt Forrás: Chris Owens 2019/Chris Owens 2019

„Meg fogjuk beszélni, hogy a jövőben mi legyen, illetve mi ne legyen – folytatta. – Van egy csapatunk az IndyCarban, és a WEC-ben is szeretnénk indulni. Továbbá, Mika Häkkinenhez hasonlóan hosszútávú márkanagyköveti pozícióról szóló szerződést is köthetünk.”

Alonsót legközelebb a 2020-as Dakar-ralin láthatjuk versenyezni, miután a múlt héten hivatalossá vált, hogy a spanyol pilóta a Toyota színeiben fog elindulni a legendás eseményen, ahol a motorral ötszörös győztes, Marc Coma lesz a navigátora.

A McLaren a napokban megerősítette, hogy az IndyCar-programjukba leszerződtették a Red Bull tehetségkutatójától eltanácsolt Patricio O'Wardot, valamint Oliver Askew is csatlakozik az istállóhoz. Mindketten az Indy Lights bajnokai, így az F1-hez hasonlóan a legfiatalabb pilótapárossal indulnak a tengerentúlon is, de készen állnak arra, hogy Alonsónak harmadik autót biztosítsanak az Indy 500-on.