Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: Ha beválnak a 2021-es szabályok, visszatérhetek az F1-be

2019.10.30. 14:48

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso tavaly év végén intett búcsút a Forma-1-nek, állítása szerint azonban ha elérik a céljukat a száguldó cirkusz 2021-es reformjai, nem kizárt, hogy látjuk még a királykategóriában versenyezni.

Időről időre visszatérő téma Fernando Alonso esetleges Forma-1-es visszatérése, legutóbb például Flavio Briatore, a kétszeres világbajnok menedzsere mondta azt, hogy szóba került közte és védence között a lehetőség, de a száguldó cirkusztól a tavalyi szezon végén elköszönő spanyol csak akkor jönne vissza, ha győzelemre képes autót kapna, amelyet jelenleg csak a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull tud neki biztosítani. Kérdés azonban, hogy 2021-ben, a szabályváltozásokkal is hasonló lenne-e a helyzet, Alonso ugyanis lát esélyt a visszatérésre, ha jól sülnek el az új regulák.

Alonso az F1-es visszatérésen töri a fejét?Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A jelenleg a januári Dakar-debütálására készülő Alonso aktív maradt azután is, hogy a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon otthagyta a Forma-1-et, egy újabb Le Mans-i 24 óráson, valamint egy Daytona 24 óráson aratott győzelem, illetve egy sportautó világbajnoki-cím mellett az Indy 500-on próbált szerencsét másodszor is. Sokan azonban továbbra is azt találgatják, hogy Alonso végleg leszámolt-e a Forma-1-gyel.

A spanyol pilóta többször hangsúlyozta, hogy továbbra sem tetszik neki a jelenlegi F1, és sokat remél a 2021-es szabályváltozásoktól, amelyek mind technikai, mind pénzügyi fronton kiegyenlítettebbé tehetik a küzdelmet.

„Jövőre a Dakar után jól fel akarok készülni egy újabb próbálkozásra az Indy 500-on, 2021-et pedig meglátjuk – nyilatkozta terveiről. – Nagyon gondosan meg kell vizsgálnom az új Forma-1-es szabályokat."

Alonso négy évig küszködött a McLarennel, de még csak dobogós helyezést sem szerzettForrás: Steven Tee/LAT Photographic

Az új regulák nagy részét az USA Nagydíj csütörtökén fogják bejelenteni, azt várják tőlük, hogy szorosabbá teszik a versenyzést, a 175 millió dolláros költségplafontól és a bevételek elosztásának igazságosabbá tételétől pedig azt, hogy kiegyenlítettebbé teszik az erőviszonyokat. Alonso továbbra is „50/50%”-nak látja az esélyét, hogy sikerül elérni a kívánt változást, amennyiben azonban igen, lehet, hogy látjuk még az F1-ben versenyezni. Amikor bejelentik az új szabályokat, és azt látom, hogy a Forma-1 érdekesebb lesz és nem egy csapat fog dominálni, mint most, akkor látok esélyt a visszatérésre" – jelentette ki 2005 és 2006 világbajnoka. – Kiegyensúlyozottság kell a csapatok és a költségek között, igazságosabb elosztás kell. Több egyenalkatrész kell, ha ez megvalósul, akkor szerintem a csapatok közelebb lesznek egymáshoz."

Kérdés, hogy melyik csapattal térhetne vissza a spanyol, illetve milyen garancia lenne arra, hogy az adott istálló beletalál a 2021-es szabályokba és képes lesz azonnal a győzelmekre, az abban az évben 40. életévét betöltő Alonsónak ugyanis aligha lesz elvesztegethető ideje.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK