Társoldalunk:

Wolff: Fiatal korában megedzette Hamiltont a diszkrimináció

2019.10.29. 18:25

A környezetvédelem mellett a rasszizmus problémája is felmerült Lewis Hamiltonnal kapcsolatban a Mexikói Nagydíj során. Toto Wolff szerint a brit pilóta nem felejti gyerekkori emlékeit.

Nagy port vert fel Lewis Hamilton a közösségi médiában, amikor a Japán Nagydíj után a vegán életmóddal és ezáltal a környezetvédelemmel kapcsolatban kezdett posztolni, majd lényegében az egész csütörtöki sajtótájékoztatón erről kérdezgették az újságírók. Aznap délután Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egy másik témát, a rasszizmus kérdését is felvetette a BBC hasábjain.

„Amikor Lewis fiatalabb volt, ő volt az egyetlen színesbőrű gyerek a fehérek között, és tudom, hogy rasszista bántalmazás érte a pályán is – mondta Wolff. – Ha ilyen történik egy 8-10 éves gyerekkel, az olyan sebeket ejt, amelyek nem gyógyulnak be. Ha gyerekként felül kell kerekedni a bántalmazáson és a diszkrimináción, az egyrészt megerősíti a személyiséget, másrészt hegeket okoz.”

Hamilton korábban is nyilatkozott már arról, hogy milyen nehéz helyzetből lett sikeresForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Wolff szerint az egész téma úgy merült fel, hogy egy Hamiltonnal folytatott magánbeszélgetés során szóba került, de Wolff a pénteki sajtótájékoztatón nem akart részletekbe bocsátkozni. A BBC-nek azt mondta, Hamilton manapság „jó és érett látásmóddal” rendelkezik, „de a sebek még bizonyosan megvannak. Ez nem az egyetlen motiváló faktor a számára, azok a sebek a túléléséről tanúskodnak.”

Hamiltont 2008-ban spanyol drukkerek sértegették a tesztelésen, 2011-ben pedig azt mondta, szerinte azért döntöttek ellene a sportfelügyelők egy ügyben, „mert fekete vagyok.”

„Fel kell ismernünk, hogy a Forma-1 nem igazán változatos, és Lewis révén megtanultuk azt is, hogy a diszkrimináción nehéz felülkerekedni – mondta. – A különleges személyiségek hajlamosak megosztók lenni. Ő kimondja, amit gondol, van véleménye, és az emberi természetből adódóan kockázatos ezt kinyilvánítani.”

Wolff és Hamilton átírja az F1 történetétForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Wolff a diverzitás kérdését a pénteki sajtótájékoztatón is említette, amikor egy kérdésre válaszolva azt mondta, „néha más szemszögből kell figyelnünk a dolgokat, és én nagyon is megtanultam ezt neki és az ő látásmódjának köszönhetően. Még sohasem láttam úgy a dolgokat, ahogy ő elmagyarázta” – mondta.  

A Mercedesnél nem tolerálják a kirekesztést

Hamilton legutóbb a Bahreini Nagydíj idején nyilvánult meg a témában, miután a brit labdarúgó válogatottat sértegették montenegrói szurkolók. A téma a Mercedest sem kerülte el, augusztusban a csapatot működtető gyárból négy alkalmazottat elbocsátottak, hármat pedig megbüntettek, miután „muszlim terroristának” nevezték az egyik munkatársukat és szavazást indítottak, hogy mikor adja fel a ramadáni böjtjét.  

Nem tolerálják az ellenségeskedéstForrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

„Ez borzasztó példa volt a rasszista megfélemlítésre. Már évek óta utaztak a muszlim srácra, de ez csak akkor derült ki, amikor elindították a szavazást. A kirúgott srácok mind benne voltak. Ez felháborító, különösen azután, hogy Lewis felszólalt a rasszizmus ellen” – idézett egy névtelen forrást a Sun című bulvárlap.

A csapat közleményben megerősítette, hogy „a lehető legerősebben elítélik” az ilyesfajta viselkedést, és a panasz után azonnal belső vizsgálatot indítottak, majd megállapították, hogy az érintettek megsértették a diverzitásra és esélyegyenlőségre vonatkozó szabályzatokat. „A munkakörnyezetünk az elfogadáson és a kölcsönös tiszteleten alapul” – jelentették ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK