Wolff: Fiatal korában megedzette Hamiltont a diszkrimináció

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP waves to the crowd on the drivers parade before the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A környezetvédelem mellett a rasszizmus problémája is felmerült Lewis Hamiltonnal kapcsolatban a Mexikói Nagydíj során. Toto Wolff szerint a brit pilóta nem felejti gyerekkori emlékeit.

Nagy port vert fel Lewis Hamilton a közösségi médiában, amikor a Japán Nagydíj után a vegán életmóddal és ezáltal a környezetvédelemmel kapcsolatban kezdett posztolni, majd lényegében az egész csütörtöki sajtótájékoztatón erről kérdezgették az újságírók. Aznap délután Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egy másik témát, a rasszizmus kérdését is felvetette a BBC hasábjain.

„Amikor Lewis fiatalabb volt, ő volt az egyetlen színesbőrű gyerek a fehérek között, és tudom, hogy rasszista bántalmazás érte a pályán is – mondta Wolff. – Ha ilyen történik egy 8-10 éves gyerekkel, az olyan sebeket ejt, amelyek nem gyógyulnak be. Ha gyerekként felül kell kerekedni a bántalmazáson és a diszkrimináción, az egyrészt megerősíti a személyiséget, másrészt hegeket okoz.”

Hamilton korábban is nyilatkozott már arról, hogy milyen nehéz helyzetből lett sikeres Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Wolff szerint az egész téma úgy merült fel, hogy egy Hamiltonnal folytatott magánbeszélgetés során szóba került, de Wolff a pénteki sajtótájékoztatón nem akart részletekbe bocsátkozni. A BBC-nek azt mondta, Hamilton manapság „jó és érett látásmóddal” rendelkezik, „de a sebek még bizonyosan megvannak. Ez nem az egyetlen motiváló faktor a számára, azok a sebek a túléléséről tanúskodnak.”

Hamiltont 2008-ban spanyol drukkerek sértegették a tesztelésen, 2011-ben pedig azt mondta, szerinte azért döntöttek ellene a sportfelügyelők egy ügyben, „mert fekete vagyok.”

„Fel kell ismernünk, hogy a Forma-1 nem igazán változatos, és Lewis révén megtanultuk azt is, hogy a diszkrimináción nehéz felülkerekedni – mondta. – A különleges személyiségek hajlamosak megosztók lenni. Ő kimondja, amit gondol, van véleménye, és az emberi természetből adódóan kockázatos ezt kinyilvánítani.”

Wolff és Hamilton átírja az F1 történetét Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Wolff a diverzitás kérdését a pénteki sajtótájékoztatón is említette, amikor egy kérdésre válaszolva azt mondta, „néha más szemszögből kell figyelnünk a dolgokat, és én nagyon is megtanultam ezt neki és az ő látásmódjának köszönhetően. Még sohasem láttam úgy a dolgokat, ahogy ő elmagyarázta” – mondta.

A Mercedesnél nem tolerálják a kirekesztést

Hamilton legutóbb a Bahreini Nagydíj idején nyilvánult meg a témában, miután a brit labdarúgó válogatottat sértegették montenegrói szurkolók. A téma a Mercedest sem kerülte el, augusztusban a csapatot működtető gyárból négy alkalmazottat elbocsátottak, hármat pedig megbüntettek, miután „muszlim terroristának” nevezték az egyik munkatársukat és szavazást indítottak, hogy mikor adja fel a ramadáni böjtjét.

Nem tolerálják az ellenségeskedést Forrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

„Ez borzasztó példa volt a rasszista megfélemlítésre. Már évek óta utaztak a muszlim srácra, de ez csak akkor derült ki, amikor elindították a szavazást. A kirúgott srácok mind benne voltak. Ez felháborító, különösen azután, hogy Lewis felszólalt a rasszizmus ellen” – idézett egy névtelen forrást a Sun című bulvárlap.

A csapat közleményben megerősítette, hogy „a lehető legerősebben elítélik” az ilyesfajta viselkedést, és a panasz után azonnal belső vizsgálatot indítottak, majd megállapították, hogy az érintettek megsértették a diverzitásra és esélyegyenlőségre vonatkozó szabályzatokat. „A munkakörnyezetünk az elfogadáson és a kölcsönös tiszteleten alapul” – jelentették ki.