Társoldalunk:

Red Bull: Versenybaleset volt Hamilton és Verstappen koccanása

2019.10.27. 23:18

Nem a rajtnál történt incidens tette tönkre Max Verstappen versenyét, hanem az, hogy Valtteri Bottas autója defektet okozott a számára. Alex Albonnal az egyik McLaren szúrt ki.

Rosszról rosszabbra fordult a Red Bull hétvégéje Mexikóban, miután Max Verstappentől szombaton elvették a pole pozíciót egy szabálytalanság miatt, a futam elején pedig defektet kapott, és jelentős hátrányból kellett felzárkóznia a 6. helyig. Verstappen ezzel az elvárható legjobb eredményt érte el, a nap legjobbja elismerést is megkapta a közönségtől.

A holland pilóta már a rajtnál összeakadt Lewis Hamiltonnal, de akkor még csak pozíciókat vesztett, nem sokkal később azonban Hamilton csapattársával, Valtteri Bottasszal is csatározni kezdett, és defektet kapott egy koccanás során. A Red Bull versenyzője kénytelen volt majdnem egy kört megtenni három keréken, majd 66 kört teljesített egy kemény keverékű gumiszettel.

Verstappen nem a rajtnál vesztette el az esélyeit - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Nyilván nem ilyen helyen akarunk célba érni, de a körülmények ismeretében nagyon jó versenyünk volt – összegzett a Sky Sportsnak. – Kár érte, mert remekül rajtoltunk, Lewist a fűre szorította az egyik Ferrari, így lendületet veszített. A 2-es kanyarnál elfékezte magát védekezés közben, nekem pedig le kellett mennem a fűre, de akkor még versenyben voltam.”

Amikor Valtterit megelőztem a hajtűben, megcsípte a kerekemet az első szárnyával, ami nem volt kedves tőle.”  

Verstappen mellé ekkor odalépett korábbi csapattársa, Daniel Ricciardo, aki szintén a visszaesés okáról érdeklődött. Az ifjú pilóta azt mondta, nem tudta, hogy ki hibázott a koccanás során, de érezte, hogy az autója összeért a Mercedesszel. Csapatfőnöke, Christian Horner azt mondta, pilótája „igen erős teljesítményt nyújtott, hogy visszakapaszkodjon a 6. helyre.”

Defekt a Bottasszal való koccanás után - GalériaForrás: AFP/Pedro Pardo

„Keményen küzdött Lewis ellen, szerintem versenybaleset történt a 2-es kanyarban, de nagyon balszerencsésen alakult az egész a defekt miatt. Nem jöttek össze a dolgok, ha egy másik nap virradt volna, akár ő lehetett volna a verseny hőse, de az ilyesmi előfordul” – utalt Horner arra, hogy a baleset nélkül Verstappen valószínűleg a dobogós helyekért is küzdhetett volna.

Albon ráijesztett a Ferrarira

Verstappen visszaesése után Alex Albon lett a Red Bull éllovasa, az első etap során a thai pilóta maga mögött tartotta Hamiltont a 3. helyen és hozta a Ferrarik tempóját, majd csapata korán kihívta kerékcserére, ezzel az addig vezető Charles Leclerc-t is a bokszba kényszerítették. Albon viszont rosszkor volt rossz helyen, mert a kivezető körén beragadt Carlos Sainz mögé.

Albon második kerékcseréje 1,9 másodperc alatt lezajlott, képünkön még az első látható - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Mókás volt a rajt az élmenők sűrűjében, aztán kétkiállásos taktikát választottunk. Nem hiszem, hogy ez nagyon rossz ötlet volt, meg kell néznem, mert nem vagyok biztos abban, hogy meg tudtuk volna csinálni egy kerékcserével. A bokszból kifelé Carlos feltartott, és vesztettem úgy 6 másodpercet, kár ezért, de a tempó terén szerintem ez volt a legjobb versenyem, bár az élmezőny így is nagyon gyors.”

Horner szerint nem számítottak arra, hogy a dobogós helyezettek végül egy kiállással is teljesíteni tudják a futamot, de az 5. hely ellenére is méltatta újonc versenyzőjét.  

„Szerintem sokakat meglepett, hogy milyen sokáig bírták a gumik – mondta. – [Albon] sok időt veszített egy McLaren mögött a kivezető körén, enélkül Lewis elé tudott volna vágni – utalt az első bokszkiállások időszakára. – Jó tempót autózott, még mindig tanul, alkalmazkodik, de egyre közelebb és közelebb kerül.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK