Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes nem tart attól, hogy Hamilton a Ferrarit választja 2021-re

2019.10.26. 19:03

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke lehűtötte a kedélyeket Lewis Hamilton Ferrarihoz való szerződésével kapcsolatban. Az osztrák üzletember elmondta, pilótájának nincs oka váltani.

A Mercedes csapatfőnöke nem tart attól, hogy a Ferrari kiveti a hálóját Lewis Hamiltonra, miközben mindhárom élcsapat elkezd foglalkozni a 2021-es versenyzői felállásaik összeállításával. A pilótapiacon különleges helyzet alakul ki, mivel Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel és Max Verstappen is szabadon igazolhatóvá válik, és várhatóan mindegyikük a lehető legjobb autót keresi majd az új műszaki és pénzügyi környezetben zajló új korszak kezdetére. 

Hamilton is tiszteli a Ferrarit, de elsősorban az utcai autóikat kedveliForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Toto Wolff korábban elárulta, Hamilton az eddigi szerződéshosszabbítások során felvetette, hogy átigazolhat a Ferrarihoz, az osztrák szakember azonban a Mexikói Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte, a sajtó túlságosan felkapta ezt a megjegyzését, és nem tartotta reális lehetőségnek, hogy a hatodik vb-címe kapujában álló Hamilton elhagyja a Mercedest. 

Lewis-nak nagyon világos jövőképe van 

– nyilatkozta Wolff. – Mi mindig is nagyon hűségesek voltunk a pilótáinkhoz, és ennek megvan a jutalma. Amíg mi építjük a legjobb autót, nincs oka a váltáson gondolkodni, mi pedig nem fogunk más versenyző után nézni.”

Wolff mondanivalóját erősíti, hogy korábban maga az érintett is nyilatkozott a témában, azonban Hamilton eddig soha nem adott egyértelmű választ a kérdésre.

A brit pilóta legutóbb Monzában nyilatkozott a témában, kifejtette, számára az egyik legfontosabb tényező a Mercedeshez való lojalitás, ráadásul abban sem biztos, hogy az olasz istállónak a jelenlegi pilótapáros, Sebastian Vettel és Charles Leclerc mellett szüksége van rá.

A legtöbb versenyző álma, hogy a Ferrari pilótája lehessenForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A Mercedes csapatfőnöke hozzátette, a 2021-es szabályváltozások miatt már elkezdődött némi mozgolódás a pilótapiacon, ugyanakkor úgy véli, ez nem a közeljövőben fog lezárulni.

2021-ben minden megváltozik, emiatt mind a versenyzők, mind a csapatok felmérik a lehetőségeiket – magyarázta. – Ezek a folyamatok szépen lassan, de már beindultak, viszont véleményem szerint a 2021-es pilótafelállás csak jövőre fog eldőlni.”

Ennek megfelelően a Mercedesnél úgy állapodtak meg Hamiltonnal, hogy előbb minél jobb eredménnyel kell befejezni a szezont, és a 2021-ről való tárgyalásokat csak utána fogják megkezdeni. Wolff leszögezte, Bottasszal folytatott megbeszélésnek hasonlóan nagy jelentősége lesz, a finn pilótát ezúttal is előnyben részesítik majd, mielőtt felmerülne más jelöltek szerződtetése. 

Wolff és Hamilton számára is fontos a lojalitásForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Azt mondtuk Lewis-nak, hogy először zárjuk le az idényt, lehetőleg minél magasabb szinten, fújjunk egy nagyot, és csak utána üljünk le 2021-gyel kapcsolatban – folytatta. – A következő év legfontosabb tárgyalásai a vele és Valtterivel folytatott megbeszélések lesznek."

Wolff arra is kitért, hogy ezzel a kérdéssel a többi csapat is szembe fog nézni. Az osztrák üzletember a legnagyobb riválisukat külön ki is emelte.

„A Ferrarinál ugyancsak meg kell vizsgálniuk, milyen lehetőségeik vannak – szögezte le. – Két remek pilótájuk van, de ez néha problémával is jár. Előbb-utóbb nekik is el kell gondolkodniuk a 2021-es stratégián" – utalt arra, hogy Leclerc és Vettel csapaton belüli küzdelme akár eszkalálódhat is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK