Társoldalunk:

Egyszerű ötletek teszik évek óta verhetetlenné a Mexikói Nagydíjat

2019.10.25. 06:10

Helyszínen tartózkodó munkatársunk elsőkézből számol be arról, hogy milyen gesztusok teszik felejthetetlenné a Mexikói Nagydíjat, ami az apró figyelmességeknek és a helyiek lelkesedésének köszönhetően évek óta elnyeri a legjobb versenynek járó elismerést.  

Csak egy sombrerót láttunk csütörtökön, a Hermanos Rodriguez versenypályán, de azt többet fotózták, mint bármi mást az F1-es Mexikói Nagydíj helyszínén. Noha ez még csak a sajtónap volt, máris jobban értjük, miért nyeri minden évben ez a derbi az év legjobb versenyének járó titulust.

Hogy mi a titok nyitja? Ha röviden kellene megfogalmazni: az egyediség. Ha bővebben, akkor mindenképpen ki kell hangsúlyozni az átgondoltságot: tudatosan és jól kitalálva csinálnak mindent, nagy gondot fordítva arra, hogy a nagydíj által jelentett nemzetközi sajtófigyelemből valóban profitáljon az egész ország.

Nem is kérdés, hogy melyik országban rendezik a következő nagydíjat - Kattintásra a hírügynökségek fotóit láthatjaForrás: Getty Images,/2019 Getty Images/Clive Mason

Vegyük például a paddockot, ami a versenyhelyszínek túlnyomó többségében tényleg abszolút ugyanolyan, semmi egyediség, tájjelleg nincs benne. Itt nagyon is van: a szervezők minden évben Mexikó egy-egy tájegységének biztosítanak lehetőséget a bemutatkozásra, idén a kiválasztott egy bizonyos Oaxaca régió lett, akik ennek köszönhetően megmutathatják kultúrájukat, gasztronómiájukat, múltjukat a világnak. Hogy miről nevezetes például Oaxaca? Strandjai és kulturális gazdagsága mellett például a meszkálról, amely a tequila után a második leghíresebb, agavéból készített mexikói ital.Naná, hogy az illetékesek gondoskodtak a kóstoltatásról, a sajtó munkatársainak készített ajándékcsomagba is csempésztek egy kis üveggel.

Tudósítónk is megkóstolta a helyi specialitásokat - Kattintásra exkluzív helyszíni galéria láthatóForrás: Mészáros Sándor - GPhirek.hu

A kóstolgatás persze nem merül ki ennyiben: a kiválasztott régió – ahogyan felénk mondjuk – egy teljes „ízek utcáját” kapott a paddockban, ahol aztán minden van fagylalttól, tájjellegű ételektől kezdve egészen a textilipari bemutatóstandig. Még arra is gondolta, hogy a helyi borbélyok megmutathassák tudásukat: a barber shopban a nap folyamán számos F1-es istálló munkatársa igazíttatta a frizuráját, arcszőrzetét. Jópofa dolog ez, hasznos, ráadásul, valószínűleg nem is kerül egy vagyonba.

A helyszínről jelentjük

Azok, akik csütörtökön eljöttek megmutatni magukat, csillogó szemmel, boldogan tették a dolgukat, szemlátomást örültek, hogy tehettek valamit a messziről jött vendégekért. Ez egyébként egész Mexikóvárosra igaz: az emberek jókedvűek, segítőkészek, s ha angolul nem is beszélnek, kézzel-lábbal mindent elkövetnek annak érdekében, hogy segítsenek megtalálni a problémák megoldását.

Ahhoz képest, hogy ez még csak a sajtónap volt, már így is jelentős nézősereg portyázott a környéken, abban reménykedve, hogy egy fotóra vagy aláírásra elcsíphetik az imádott kedvenceket, 

közülük is elsősorban – természetesen – a Racing Point pilótája, Sergio Pérez volt a fő célpont. A pálya készen áll, a baseball stadionból kialakított szekció pedig a valóságban még gigantikusabb, mint a tévéképernyőn keresztül, így egyáltalán nem meglepő, hogy ez volt az a szakasz, ahová szinte kivétel nélkül minden paddocklakó elzarándokolt legalább néhány percre. A versenyzők sem fukarkodtak a jelzőkkel a nap folyamán bonyolított sajtóértekezletek alkalmával.

A stadion élőben még letaglózóbb - GalériaForrás: Mészáros Sándor - GPhirek.hu

„Már amikor először jöttünk ide, 2015-ben, akkor is éreztük, hogy húúú, ez itt valami igazán különleges. Fantasztikus volt a hangulat és ez azóta is így van. Sok nagyszerű verseny van a szezon során, ám az nem is lehet kétséges, hogy ez az egyik legjobb” – fogalmazott például a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat.

Említettük azt a bizonyos sombrerót, amely az egyik legkomolyabb látványosság volt a nap folyamán. A jellegzetes mexikói fejfedőt Mario Achi viselte, aki a megtestesítője annak, hogy a mexikóiak mennyire kreatívan művelik a versenyszervezést.

Mario Achi ugyanis – akinek a neve egy vicces szójáték, utalva a helyi zenészekre, a mariachira – egy kitalált autóversenyző és zenész, aki a viadal nagykövete, ott van mindenütt, ám senki sem tudja, hogy valójában kicsoda. Csütörtökön például az összes versenyzőt meglátogatta, ajándékokat adott át, fotózkodott rajongókkal és mindenkivel, akivel vevő volt erre, a róla-vele készült fotók pedig elárasztották a közösségi médiát. Ugye, hogy zseniális ötlet? Ráadásul ez sem kerül őrületes összegbe: elég volt egy remek ötlet, illetve az, hogy a szervezők példás hozzáállással azonnal felkarolták a kezdeményezést.

Mario Achi mindenkit megajándékozott, akivel találkozott - GalériaForrás: Motorsport Images/Mark Sutton

Pénteken valószínűleg már jóval több sombrero lesz látható a mexikóvárosi Autodromón, hiszen a szabadedzésekkel ténylegesen is elkezdődik a versenyhétvége. Mivel minden jegy elkelt már hetekkel ezelőtt, dömping várható, még úgy is, hogy mindenki az eget kémleli. A helyi időjósok szerint heves esőzésre kell számítani. Csütörtökön a verőfényes napsütést késő délutánra heves zápor váltotta fel, vagyis megalapozottnak tűnnek a borús, esős jóslatok. Ha esik, ha nem: Viva, Mexico!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK