Társoldalunk:

Vasseur: Giovinazzi időmérőn egy szinten van Räikkönennel

2019.10.24. 16:47

Az idei szezonban csapattársa 31 pontjával szemben eddig mindössze 4 egységet gyűjtő Antonio Giovinazzi csapatfőnöke szerint remekül teljesít az időmérő edzéseken Kimi Räikkönennel szemben, a futamokon mutatott gyengébb formája pedig csak a hosszú kihagyásnak tudható be. Az olasz pilóta jövő évi ülésére Nico Hülkenberg jelenthet veszélyt.

Az Alfa Romeo csapatfőnöke dicsérő szavakkal illette pilótáját, Antonio Giovinazzit. A francia szakember úgy véli, az olasz versenyző nyár óta azonos teljesítményt nyújt az időmérőkön Kimi Räikkönennel, és a spái balesete óta a versenyeken is fejlődik. Nico Hülkenberg aligha örül ezeknek a mondatoknak, hiszen számára minden bizonnyal pont Giovinazzi ülése jelenti az egyetlen esélyt ahhoz, hogy jövőre is a mezőny tagja legyen. 

Vasseur úgy véli, az időmérőkön pilótái már egy szinten vannakForrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

Giovinazzi szinte újoncként kezdte meg az idei szezont a Forma-1-ben, korábban mindössze két futamon vett részt még 2017 elején, amikor a sérült Pascal Wehrlein helyére kellett beugrania. Az idény során eddig mindössze három alkalommal ért célba pontszerző helyen, ennek ellenére Vasseur elégedett a teljesítményével, főleg a kvalifikációkon mutatott formájával.

Ahhoz képest, hogy gyakorlatilag újonc, az időmérőkön nagyszerűen szerepel – nyilatkozta a Racefansnek. – Rengeteget fejlődött év eleje óta, mostanra elmondható, hogy Kimi Räikkönennel is felveszi a versenyt.”

Giovinazzi az előző két szezont a Ferrari tesztpilótájaként töltötte, és mivel más sorozatokban nem indult,

a két F1-es nagydíjat leszámítva egyáltalán nem nyílt lehetősége versenyezni. Vasseur szerint a futamokon mutatott haloványabb produkció elsősorban ennek tudható be.  

„Az idény első felében nagyon szenvedett a versenyeken, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az előző két idényben kiesett a ritmusból – mutatott rá. – Újoncként került az F1-be, de nem úgy, mint a többiek, akik előtte két teljes évet töltöttek a Forma-2-ben.”

2017-es bemutatkozása Ausztráliában jól indult, Kínában azonban rémálomszerűen folytatódottForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hz

Az idei Belga Nagydíjon Giovinazzi hatalmasat hibázott, amikor a 9. helyről falnak csapta az autót a futam utolsó körében, utána azonban mind Monzában, mind Szingapúrban sikerült pontot szereznie, amit Vasseur óriási fejlődésként értékel.

„Spában nagyon közel állt a pontszerzéshez, de végül nem sikerült – emlékezett vissza. – Egy héttel később viszont remekül ment a hazai futamán, amikor a sajtó és a 200 Alfa-vendég által generált nyomás alatt kellett versenyeznie.

A számára teljesen új szingapúri pályán is pontot szerzett, így összességében szerintem nagyot lépett előre, nem panaszkodhatunk.”  

Räikkönennek érvényes szerződése van a következő idényre, de azt még nem tudni, hogy a másik autót ki fogja vezetni 2020-ban. Az ülésre Giovinazzi mellett minden bizonnyal csak a Vasseur-rel jó kapcsolatot ápoló Nico Hülkenbergnek van reális esélye. A pilótaválasztást firtató kérdésre a francia csapatfőnök kitérő választ adott.

Vélhetően Giovinazzi vagy Hülkenberg lesz az Alfa Romeo másik versenyzője 2020-banForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Olyan világban élünk, ahol azonnal hozni kell a megfelelő szintet – magyarázta Vasseur. – Mindannyian nyomás alatt vagyunk, én is, a többi csapattag is, de ezzel nincs semmi probléma, hiszen ilyen a Forma-1. A legfontosabb verseny mindig az előző, illetve a következő, és ezzel Antonio is tisztában van.”

Sergio Pérez, Hülkenberg egykori csapattársa sajnálná, ha a német pilóta 2020-ban nem lenne a mezőny tagja, erre azonban minden esély megvan, hiszen a németnek vélhetően az Alfa Romeo maradt az utolsó lehetősége.

Pérez szerint nagyon rossz üzenete lenne, ha kollégája a Forma-1-en kívül találná magát, és úgy véli, ideális esetben erről magának az érintettnek kellene döntést hoznia.

„Szomorú lennék, ha nem maradna számára hely, mert ez azt jelentené, hogy a tehetség vagy az eredmények nem számítanak eléggé – nyilatkozta az Autosportnak a mexikói. – Sajnos más szempontok is vannak, és ezekre a pilóta semmilyen hatással nincs. Mindannyian tudjuk, hogy milyen szintet képvisel Nico, ezért neki kellene eldöntenie, hogy szeretne-e maradni a Forma-1-ben.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK