Autó még nem gördült pályára, de a helyiek már megőrültek Mexikóban

Forma-1, Mexikó szurkolók
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 28: Fans enjoy the atmosphere during the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 28, 2018 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem üres frázis, hogy a Mexikói Nagydíj az egyik legnépszerűbb futam a Forma-1-es versenynaptárban, a GPhírek Mexikóvárosban tartózkodó munkatársának helyszíni beszámolójából pedig az is kiderül, hogy miért.

Egyszerre két, szinte teljes egészében F1-es armadát szállító repülőgép érkezett szerdán, helyi idő szerint kora este Mexikóvárosba, a Juárez Repülőtérre. Az útlevélellenőrzésre a kígyózó sorok miatt sokat kellett várni, de míg máshol ez komoly bosszúságot okoz, addig itt mindenki jókedvűen várt a sorára. A rutinosabb, a körforgásba régen benne lévő paddock-személyiségek arcán előbb a mosoly árulkodott, majd egy idő után a nyelvük is megeredt: „Gyakran mondjuk, más helyszíneken is, hogy egyedi a hangulat, de itt aztán tényleg az lesz!" – jelentette ki az Alfa Romeo Racing egyik munkatársa, aki – ahogyan mondani szokás – nem ma kezdte az ipart az F1-ben, így jelen volt az előző négy derbin is.

Mexikóban a szurkolók igazán különleges hangulatot teremtenek Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Mark Thompson

Tény, hogy Mexikó a visszatérése óta nem véletlenül nyerte el minden évben a legjobb futamnak járó elismerést. A viadalt rendszerint Halottak napja környékén rendezik, amit itt egyébként is mindig nagy felhajtás övez, hát még így, hogy a versenyzésért szó szerint bolonduló nép megkapja mellé az F1-et...

Akik akár csak egyszer is eljöttek ide, állítják, hogy a szervezők nem véletlenül használják a F1ESTA hashtaget a közösségi médiában: az egész olyan, mint egy fieszta, amelynek a gigantikus nagyvárosban mindenfelé vannak eseményei,

a fő attrakció viszont az, amikor a Hermanos Rodriguez versenypályán harcol egymással a legelitebb géposztály mezőnye. „Amit eddig láttunk, az alapján biztosan fergeteges lesz a hangulat" – mondta a GPhíreknek az első mexikóvárosi futamára készülő Robert Kubica, akinek fülig ért a szája a reptéri sorbanállásnál, sőt, egy trükkel is bepróbálkozott:

– mondta nevetve az útlevelek ellenőrzését bonyolító tisztségviselőnek. Eláruljuk: nem sajnálta meg az illetékes, ám a Williams versenyzőjét ez a legkevésbé sem zavarta.

A Halottak napja arrafelé hatalmas ünnep, ami a futam körítésén is meglátszik Forrás: AFP/Ulises Ruiz

Garancia lehet a fergeteges hangulatra, hogy a szervezőbizottság már napokkal ezelőtt jelezte, hogy minden jegyet eladtak, telt ház lesz a hétvégi megmérettetésen. Tematikája is lesz a versenyt övező eseményeknek, ahogyan az előző években is: ezúttal az egyik déli állam, Oaxaca mutatja majd be a világnak múltját, kultúráját, gasztronómiáját, egyéb értékeit. Lesz olyan táncos performansz is, amelyben nem kevesebb, mint hatszázan vesznek majd részt.

Megnyerték az eseménynek a legendás holland DJ-t, Tiestót is, aki a vasárnapi futam díjkiosztója után másfél órás szettel igyekszik majd életben tartani a verseny generálta tüzet és lelkesedést.

Minden évben bebizonyosodik, hogy hiába vannak Hamiltonok és más világbajnokok a mezőnyben, a patrióta mexikóiak semmiért nem adják sajátjukat, a Racing Pointnál hajtó Sergio Perezt. Az már az első néhány itt töltött óra alapján kiderült, hogy Perez - becenevén Checo – valóban gigasztár a hazájában.

Pérezért megőrül a mexikói publikum Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Mark Thompson

Akármerre fordítja a fejét az ember, mindenütt megakad rajta a tekintete: az útmenti multireklámokon, a fényújságokon, de még a boltok polcain, egynémely terméken is. Mint taxisofőrünktől megtudom: nagy öröm mindenki számára errefelé, hogy augusztus végén, Spában kiderült, a pilóta szerződését több évvel meghosszabbította a Racing Point.

Úgy tudjuk, hogy holnap érkezik Guadalajarából, de nem nagyon időzik itt, egyből megy majd ki a pályára" – fogalmazott Armando, aki megjegyezte: reméli, hogy valamikor, valahol lesz alkalma látni a hétvége folyamán honfitársát. Túlzás nélkül merjük kijelenteni: a városban uralkodó hangulat és felhajtás alapján gyaníthatóan több millió mexikói van így ezzel...