Vergne: Hamiltonnak logikus lépés lenne a Formula E-be jönni

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Japán Nagydíj
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 11: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP looks on in the Paddock after practice for the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 11, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton életjelet adott magáról azután, hogy baljóslatú Instagram-posztjával egy ideig hanyagolta a nyilvánosságot. A környezetvédelem fontossága mellett kampányoló ötszörös világbajnokot versenyzőtársa a Forma-1-ből a Formula E-be hívja.

Lewis Hamilton a Japán Nagydíj után többekre ráijesztett Instagram-bejegyzésével, amelyben azt állította, kész „elengedni mindent". Az ötszörös világbajnok korábbi posztjaiban a vegán életmódra váltásra buzdította azokat, akik tenni akarnak a Föld megmentéséért, valamint csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy sokan – például közeli barátai – nem értik meg az üzenete fontosságát.

Hamiltont ezek után sokan képmutatással vádolták, amiért úgy beszél környezetvédelemről, hogy közben Forma-1-es versenyzőként egyfolytában a világ körül repked egy olyan cirkusz részeként, amely márciustól decemberig csak úgy ontja magából a káros anyagokat a felszerelés szállítása, valamint a versenyek közben. A Formula E-címvédó Jean-Éric Vergne ugyanakkor teljes mellszélességgel beállt Hamilton mögé a kérdésben, egyúttal meginvitálta a címvédőt az elektromos sorozatba.

Hamilton már derűsebben látja a világot Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Miért törődnék a világgal, amikor az egész egy nagy katyvasz, az embereket pedig látszólag nem érdekli. Kell egy kis idő, amíg összeszedem a gondolataimat" – írta Hamilton az emberek meggyőzésére tett kísérletének utolsó felvonásaként.

Ezután két napig nem lehetett hallani az ötszörös világbajnokról, most azonban ismét jelentkezett, ezúttal már jóval pozitívabb hangulatban.

„Jó reggelt világ! Csak akartam egy pozitív üzenetet küldeni nektek. Remélem, hogy fantasztikus hetetek volt, nagyszerű hétvégét kívánok nektek! Értékelem az összes pozitív rezgést amit felém küldtetek. Nem adtam fel, még mindig itt vagyok és harcolok" – állt a legutóbbi posztban.

Mindennek vélhetően örül a Formula E kétszeres bajnoka, aki az Autosportnak nyilatkozva

bevallotta, korábban ő sem értett volna egyet Hamilton szavaival.

„Hogy őszinte legyek, kevesebb mint két évvel ezelőtt még nem értettem volna egyet azzal, amit mondott, mára azonban az én szemem is felnyílt az olyan embereknek köszönhetően, mint ő, vagy sok más sportoló a világban, akik tulajdonképpen ugyanazt mondják – mondta Vergne. – Száz százalékban egyetértek ezzel és szeretnék még sikeresebb lenni a Formula E-ben, hogy csatlakozhassak hozzá, és megmutathassam, nem ő az egyetlen pilóta, aki őszintén beszél."

Felül Hamilton korábbi, alul legutóbbi Instagram-bejegyzése

Vergne felemlegette, hogy Hamilton még magángépétől is megszabadult (aminek sokkal inkább az adócsalási ügyéhez lehet köze, mint a környezetvédelemhez), valamint bátorította a 2007 óta a Forma-1-ben versenyző világbajnokot, hogy nyergeljen át az elektromos sorozatra, mivel ott sokkal inkább felhívhatná a figyelmet a környezeti problémákra. „Még a magángépét is eladta, sokkal inkább tudatában van a problémáknak, amelyekkel az emberiség szemben áll.

sokkal többet annál, hogy ő minden idők legjobb autóversenyzője. Megváltoztathatná az emberek gondolkodását és inspirálhatná a fiatalabb generációt. Nekik azokkal a dolgokkal kell felnőniük, amiket mi taníthatunk nekik, pontosan úgy, ahogy Lewis is tette."

Vergne a Formula E legutóbbi két szezonjának bajnokaként kiállt Hamilton mellett Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

Vergne itt nem vetett véget Hamiltonhoz intézett dicsérő szavainak, és kifejtette, sokat kell tanulnia a Mercedes pilótájától arról, hogy valaki hogyan válhat jobb emberré.

Úgy gondolom, hogy most már én is többet akarok, mint nyerni. Jobb versenyző akarok lenni, és ami ennél is fontosabb, jobb ember. A Formula E-ben megvan az esélyünk, hogy sokkal többet tegyünk a versenyzésnél. A zölddé válás itt nem csak a pályán, hanem azon kívül is zajlik, üzenetet kell küldenünk. Az én helyzetemben többet is tehetek, mint futamokat nyerek, ezt imádom benne. A mentalitásom az, hogy törekedni fogok rá, hogy energikusabb legyek, jobban élvezzem, amit csinálok, és amikor jön egy rossz verseny – mert az mindig jön – akkor jóval könnyedebben fogadjam, mert az élet többről szól, mint ez."