Társoldalunk:

A Mercedes főnöke erősebb versenyt, Hamilton erősebb motort szeretne

2019.10.18. 07:48

A világbajnoki győzelmek ellenére Toto Wolff és Lewis Hamilton is fejlődésre sarkallta a Mercedest, de a csapatfőnök szerint erősebb ellenfelekre van szükség a Forma-1-ben.

Zsinórban hatodszor nyerte meg az idén a Mercedes a Forma-1 konstruktőri világbajnokságát és szintén hatodszor adják egymás után az egyéni világbajnokot is, ami új rekord a sportág történetében. A szezon egészét látva a csapatnál nincs ok az elégedetlenségre, de Toto Wolff és Lewis Hamilton is talált fejlesztendő területet a továbbiakra nézve.

Wolff a Yahoo Sportsnak elismerte, a Mercedes az idén nem rendelkezett „a leggyorsabb csomaggal, autóval és motorral”, Hamilton pedig úgy vélte, a W10-nek túl nagy a légellenállása, és finoman odaszólt a motorfejlesztést végző részlegnek is, ami az idén a közvélekedés szerint hátrányba került a Ferrarival szemben.

Hamilton az időmérőn kikapott a Ferrariktól, a futamon is csak Leclerc-t tudta legyőzniForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„A legnagyobb problémánk, a motorfejlesztés tekintetében ez nem volt valami kimagasló év – mondta az idei pontverseny éllovasa. – A srácok nagyon nehéz időszakot élnek, olyan keményen dolgoznak, ahogy mindig is tették, de ez a részleg mostanában nem volt olyan sikeres” – összegzett az ötszörös világbajnok.

A Mercedes az új turbókorszak indulása, azaz 2014 óta verhetetlen, eleinte egyértelműen az erőforrás teljesítménye révén emelkedtek ki, később a karosszéria és a jó csapatmunka volt a döntő.

„Próbáljuk megérteni, milyen téren maradtunk le, és azt, hogy hol tudunk fejlődni – folytatta Wolff. – Ezek a dolgok okkal történnek, és éberségre emlékeztetnek. Ha az embert nem érik ilyen rossz napok, akkor nem kérdőjelezi meg magát eléggé” – vélte az F1 történetének legsikeresebb csapatfőnöke, aki nemrég tagadta, hogy az egész sportág irányítását is átveheti.

A nyári szünet óta a Mercedes nem mindig a leggyorsabb, de így is kellően versenyképesForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Az osztrák üzletember elárulta, egy barátja nemrég azt mondta, jót tesz a sportágnak, ha a Ferrari és a Red Bull is nyer, ő maga azonban eleinte nem értette, hogy mire gondol. Később azonban rájött, hogy bár a vereség olykor rossz érzés, „alapvetően imádjuk a kihívást, hogy felülemelkedjünk a nehéz pillanatokon” és kijelentette:

A Forma-1-nek arra van szüksége, hogy több pilóta és csapat legyen képes a győzelemre, mi pedig mindent meg fogunk tenni, hogy az élen maradjunk.”  

Hamilton szerint ehhez az kell, hogy csökkentsék az autó légellenállását és növeljék az erőforrás teljesítményét. „Ezen dolgozunk, és teljes meggyőződésem, hogy a következő szezonra valamilyen előrelépést teszünk” – nyilatkozta a brit pilóta, miután csapata az első 17 versenyből mindössze négy alkalommal nem nyert az idén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK