Társoldalunk:
Hírlevél

Räikkönen 40 éves: A nemtörődömség tökéletes prototípusa

2019.10.17. 10:26

Ma tölti be 40. életévét Kimi Räikkönen, a Forma-1 közönségkedvence, a 2007-es világbajnok. Sajátos stílusáról messziről is megismerik, és az F1 egyik legismertebb doktora szerint a hozzáállásával példát is mutat a sporttudományok terén.

Szegényebb lenne a Forma-1 története, ha 2001-ben a Sauber nem vállalja a kockázatot, és nem ülteti be az autójába a szemtelenül fiatal, akkor mindössze 21 esztendős és igencsak rutintalan Kimi Räikkönent. A ma 40 esztendős finn pilóta az eredményeivel beírta magát a sportág nagykönyvébe, a cikk írásakor ő a Ferrari utolsó világbajnoka, eddig összesen 21 futamot nyert meg, és ha kitölti a szerződését, jövőre minden idők legrutinosabb F1-es pilótája lehet.

Räikkönen 40 évesen is a Forma-1-ben versenyezForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Ez azonban őt egyáltalán nem érdekli. A közönség rajongásának egyik oka Räikkönen menő, flegma stílusa, ami számos emlékezetes pillanatot hozott, például a versenymérnöke kioktatását vagy az artikulálatlan leüvöltését, a heteken át tartó tivornyázást, a „közügyekhez” való híresen apolitikus hozzáállást.

Ehhez ráadásul olyan adottságok társulnak, amelyek lehetővé teszik Räikkönennek, hogy még 40 évesen is hozza az élmezőny (végének) szintjét. Bár alkalomszerűen előfordulnak húzódások és a bulizásból is vissza kellett venni, a finn pilóta egy évvel ezelőtt a Ferrarival még pole pozíciót és futamgyőzelmet szerzett, ami akkor is nagy fegyvertény, ha ez már inkább kivétel volt, semmint szabály a pályafutása mostani szakaszában.

Räikkönen pályafutása a Ferrarinál teljesedett ki - GalériaForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

A közelgő évforduló kapcsán Monzában megkerestük a Forma-1-es berkekben jól ismert sportorvosi központot, a Formula Medicine-t, amelynek alapítója és vezetője, Riccardo Ceccarelli készségesen beavatott minket abba, hogy egészségügyi szempontból miért érdekes figura a 40 éves Räikkönen, és mit tanulhatnak a példáján még a rutinos szakemberek is. 

Mindenki különböző, nyilván; vannak, akik magas szinten játszanak még 38 évesen is, mások már 33 évesen kiszállnak. Akadnak, akiknek a bőre még 50 évesen is jól fest, mások meg már 40 évesen is 60-nak néznek ki 

– mutatott rá Ceccarelli az öregedés eltérő ütemeire a GPhíreknek. – Ahogy a bőr, úgy az agy is különbözően kezeli az életkorokat. Räikkönen esetében a fizikum talán nem probléma, inkább az agyműködés a kérdéses. Az ember ilyenkor már veszít egy kicsit a reakcióidőből, a motivációból, a kockázatvállalási hajlandóságából. Nála viszont nem ez történik.”

Räikkönennek semmi kedve részt venni a pletykákban

Ahogy sok rutinos versenyző esetében, úgy Räikkönen pályafutását is legalább két szakaszra lehet bontani. 2001 és 2009 vége között szerezte győzelmei elsöprő többségét és a világbajnoki címét, de Fernando Alonso érkezése miatt félreállították a Ferrarinál, ő pedig kevésbé sikeres ralis kalandba kezdett. 2012-től a Lotus (a mai Renault-csapat) színeiben visszatért, három győzelmet szerzett, és visszahívták a távozással fenyegető Alonso mellé a Ferrarihoz, de újabb győzelmet csak 2018-ban ért el. Bár 

Räikkönen eredményei terén megfigyelhető volt a visszaesés a spanyol pilóta és Sebastian Vettel ellen, Ceccarelli szerint a finn pilóta továbbra is hozza a magas szintet, amit tőle megszoktak. 

„A véleményem szerint Michael Schumacher az utolsó éveiben, amikor visszatért a Mercedeshez, már nem ugyanaz a Michael volt, aki [csettint] – vont párhuzamot a 2010-ben szintén kihagyás után visszatérő rekordbajnokkal. – A mostani Räikkönen és a 10 évvel ezelőtti között viszont semmi különbséget nem látok. Ugyanúgy teljesít, ezt lehet is látni Antonio [Giovinazzival] összehasonlítva, pedig ő is magas szintű pilóta. Räikkönen viszont szintén nagyon magas szinten szerepel.”

„Lehet, hogy szerencsés a természetéből adódóan, másrészt az a megérzésem, hogy Kimi olyan személyiség, aki élvonalbeli atlétához méltón érzelmileg közömbös. Nem érzelgős. Nem befolyásolják külső hatások. Vezet, hozza azt, amire képes, és nem érdekli, hogy győz vagy veszít, hogy mit írnak az újságírók, mit mondanak az emberek. Csak magával foglalkozik. A többivel majd holnap foglalkozik, ma még nem. Ez a személyiség nem terheli az elmét a túlgondolással. Olyan, mint a vízhatlan ruha. Kimi ennek a prototípusa.”

Ez a viselkedés tanulható és hasznos is lehet

Különösebb álszenteskedés nélkül is ki lehet azt jelenteni, hogy Räikkönen második házassága előtti életmódjában nem sok pozitív példát lehet találni, még akkor sem, ha őt a legkevésbé sem érdekli, hogy közszereplőként a magánéletére is nagyobb figyelem hárul, ha akarja, ha nem. Az viszont, 

ahogy képes kizárni a külvilágot, a vélt vagy valós társadalmi elvárásokat és nem rágódni a jövőt érintő lehetséges forgatókönyveken, olyan tulajdonság, ami neki természetesen jön, másoknak viszont adott esetben tanulni kell. 

A sporttudomány manapság már komoly erőfeszítéseket tesz a versenyzők mentális felkészítése érdekében. Räikkönen valószínűleg hallani sem akarna erről, Ceccarelli szerint azonban másoknak hasznos lehet elsajátítani ezt a fajta koncentrált hozzáállást, ami nem feltétlenül jön automatikusan, de a doktor úgy véli, ez a készség tanulható és fejleszthető.

Régen sem nagyon hallgatott másokraForrás: Getty Images/Mark Thompson

„Ha én úgy döntök, hogy bajnok kosárlabdázó leszek, nehéz helyzetből indulok, mert 170 cm magas vagyok, úgyhogy talán nem a legjobb a kiindulási alapom. Viszont, ha intenzíven edzenének, hogy nagyon precíz legyek, és csapatban jól működjek, akkor talán lehetnék még jó irányító. Nem én zsákolnék, de a hárompontosokat meg tudnám csinálni” – indult ki Ceccarelli saját példájából.

„Lehet képezni mentális szempontból egy nagyon érzelmes embert, akit gyakran befolyásolnak a külső hatások, a negatív dolgok, pusztán azért, hogy kevésbé kerüljön bele ilyen helyzetekbe, és jobban védje saját magát. Erre nagyon sok technika létezik, és próbáljuk alkalmazni ezeket különböző szükségletekre. Ez lehet az önbizalom hiánya, a túlzott aggodalmaskodás, döntésképtelenség vagy az, hogy még éjszaka is jár valamin az eszük.” 

Ceccarelli és Kubica a 2010-es Monacói NagydíjonForrás: Formula Medicine
Riccardo Ceccarelli és a Formula Medicine
Dr. Riccardo Ceccarelli 30 éve dolgozik a Forma-1-ben. Eleinte barátja, Ivan Capelli oldalán az egykori Leyton House színeiben tevékenykedett, majd a Ferrari és a Minardi csapatorvosa is volt, mielőtt 10 évet töltött a Toyotánál. Pályafutása során megtapasztalta, ahogy a fizikális edzésmódszerek egyre fejlettebbek lettek, és klinikája, a Formula Medicine révén ezt a mentális felkészítés terén is meghonosítja.
Az olasz szakember az idei Magyar Nagydíjon ünnepelte az 500. F1-es versenyt, amelyen részt vett, korábban Jarno Trulli és Robert Kubica felkészítésén is dolgozott, amikor megszerezték F1-es győzelmüket, legutóbb pedig Charles Leclerc szerepelt a prominens ügyfelei között, mielőtt a monacói pilóta a Ferrarihoz szerződött. A Formula Medicine ma a Scuderián kívül az összes csapat és az F1-ben érintett számos cég részére nyújt orvosi szolgáltatást, a Toro Rosso és az Alfa Romeo szerelőit is tréningezi, illetve más kategóriákban és más sportágakban is jelen van a sporttudományok terén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK