Társoldalunk:

Laudának ajánlotta a Mercedes a rekordot jelentő bajnoki címet

2019.10.13. 10:20

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a májusban elhunyt Niki Laudának ajánlotta a Mercedes idei győzelmét az F1-es konstruktőri világbajnokságban, amely révén a csapat rekordot döntött.

A vasárnapi Japán Nagydíjon a Mercedes bebiztosította a Forma-1 2019-es konstruktőri világbajnoksága megnyerését, ezzel megdöntötte a Ferrari rekordját, mivel ez zsinórban a hatodik elsőség, amit az újkori Ezüstnyilak elértek az F1-ben. Szuzukában Valtteri Bottas győzött, de Lewis Hamilton 3. helye és a leggyorsabb körért járó bónuszpont elég volt a siker eléréséhez.

„Amikor elindultunk erre az utazásra 6-7 évvel ezelőtt, versenyeket akartunk nyerni, rendszeresebben. Aztán bajnoki címekért harcolni, most pedig itt vagyunk zsinórban a hatodik bajnoki címnél” – merengett Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sports műsorában, nem sokkal a leintés után.

Ezúttal Bottasé lett a győzelem - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyon sok kemény munka zajlott a háttérben, sok fájdalmas pillanatunk is volt, de a csapat mindig fel tudta rázni magát – mondta az osztrák üzletember. – A csapat tud tanulni a rossz tapasztalatokból. Azért vált ilyen erőssé, mert képesek voltunk felállni a nehézségekből, mint amilyen a ma reggel is volt. Ezen a továbbiakban is dolgoznunk kell.”

A Mercedes lehengerlően kezdte a szezont, az első 12 futamból 10-et megnyertek, a nyári szünet után azonban zsinórban háromszor a Ferrari győzedelmeskedett, és az utóbbi két Mercedes-győzelmet is alaposan megnehezítették az olaszok autói. Wolff ezért elismerte, egyelőre nem tud felhőtlenül örülni a bajnoki cím megnyerésének.

„Küszködtünk, hogy kihozzuk magunkból a legjobb teljesítményt a Ferrarival összehasonlítva. Vegyes érzelmeim vannak, mert egyrészt megnyertük a hatodik bajnoki címet, és ez lenyűgöző, de másrészt vissza kell jönnünk a teljesítmény terén – szögezte le. – Épp arról beszélgettünk, hogy Niki [Lauda] azt mondaná, gratulálok a hatodikhoz, de jövőre gondod lesz” – utalt a pilóták csatájára.

A futamot ugyan Bottas nyerte, de az egyéni világbajnokság esélyese továbbra is Hamilton, aki részben a csapat néhai elnöke, Niki Lauda hatására szerződött az istállóhoz. Lauda a májusi Monacói Nagydíj előtt halt meg 70 esztendős korában, de az emléke azóta is élénken él a csapat tagjaiban, és Wolff neki ajánlotta az idei sikert is.  

Bottas nagy fölényben volt - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Ezt Nikinek ajánlanánk, mert az utazás kezdete óta nagyon fontos szerepe volt. Már a puszta jelenléte is nagyon lényeges volt, ötvözte a nyomást és a támogatást. Nagyon különleges ember – méltatta a korábbi háromszoros világbajnok legendát. Minden nap hiányzik és gondolok rá, amikor a baráti körömben beszélgetünk – árulta el. – Teljesen szürreális, hogy nincs köztünk.”

A pilóták is büszkék a sikerre

Noha az F1-ben a versenyzők nem mindig tudnak azonosulni azzal, hogy az autóversenyzés bizonyos szempontból csapatsport, Wolffhoz hasonlóan ezúttal Bottas és Hamilton is méltatta a Mercedes-csapat tagjait. A futamgyőztes később a szuzukai eseményeket is összegezte.

„Kiválóan sikerült a rajt, Sebastian [Vettelnek] trükkösen alakult, ebből hasznot húztam, de ettől még a rajtom az egyik legjobb volt. Amikor az ember az élen áll, nagyon más a helyzete, mintha a többiek között menne, ellenőrzésem alatt tarthattam a futamot. A fejlesztésekkel az autó sokkal jobbnak érződött, egy másik karosszériát is használtam, mint eddig, és ez is jól bevált.”

Csapattársa, Hamilton sokat bosszankodott a verseny folyamán a taktika miatt, és többször nyaggatta a mérnökét, hogy miként tudná megnyerni a futamot, de végül csak a 3. lett. Mivel ez az eredmény is elég volt a konstruktőri világbajnokság összetett értékelésében, a futam után már nem akart foglalkozni a részletekkel.

„Az év, sőt az elmúlt hét év során rengeteg munka zajlott. A csapat csodálatos munkát végzett, és nagyon büszke vagyok, hogy a részese lehetek ennek. Remélem, ma mindenki iszik egy kis pezsgőt! – mondta, majd hozzátette, „nem számít”, hogy mi történhetett volna a Japán Nagydíjon. „Az egész túl elméleti. Valtteri megérdemelte a győzelmet, és most megyünk Mexikóba, ami egy rémálom lesz a számunkra, de legalább a csapatversenyt megnyertük, mi meg majd megküzdünk magunkért.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK