Társoldalunk:
Hírlevél

A tájfun miatt vasárnapra halasztották a Japán Nagydíj időmérőjét

2019.10.11. 03:27

A Forma-1 jogtulajdonosa már az első szabadedzés előtt bejelentette, hogy a Hagibisz tájfun miatt a teljes szombati programot törölni kell.

A Hagibisz tájfun várható érkezése miatt a szuzukai pályát működtető Mobilityland és a japán autósport-szövetség úgy döntött, szombatra lezárják a pályát és minden programot törölnek, közölte a Forma-1 jogtulajdonosa, ami az FIA-hoz hasonlóan egyetértett a döntéssel.

A hír még az első szabadedzés előtt megérkezett, így a csapatok már annak tudatában kezdhették meg a tréninget, hogy szombaton nem lesz harmadik szabadedzés, az időmérő edzés pedig vasárnap helyi idő szerint 10 órára kerül át, ami Magyarországon hajnali 3 órát jelent.

Szombaton a garázsban maradnak az autókForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A Porsche Carrera Cup Japan 10 körös versenyétől eltekintve természetesen törölték a betétfutamokat is, hogy legyen idő megrendezni az F1-es időmérőt és futamot, ami a terv szerint változatban időpontban rajtol majd el.

Ez azonban azt jelenti, hogy az időmérő leintése és a futam rajtja között csak három óra telik majd el, így amennyiben valaki bajba kerül, felmerül a valós veszély, hogy az autóját nem tudják majd időben megjavítani, és nem indulhat a futamon.

Ennél is rosszabb helyzetet várnakForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

A döntés kedvezőtlen fejlemény Pierre Gaslynak, miután a Honda kérésére átadja a helyét az első szabadedzésen Jamamoto Naokinak, így mindössze 90 perce adódik, hogy felkészüljön az időmérőre és a futamra, valamint Alex Albonnak is, aki pályafutása első Japán Nagydíja előtt áll.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban úgy vélte, a szimulátornak köszönhetően Albon így is „viszonylag” felkészült lesz, azt viszont a Sky Sports műsorában nem tudta megmondani, hogy mit csinálnak majd a szombati nap során.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK