Vágólapra másolva!
Max Verstappen, Christian Horner és Helmut Marko a Magyar Nagydíj hétvégéjén egyeztettek a Hondával a japán gyártó F1-es jövőjéről, árulta el a márka sportigazgatója.  

Az augusztus elején rendezett Magyar Nagydíjon Max Verstappen megszerezte F1-es pályafutása első pole pozícióját és a győzelemért is harcban állt, közben pedig a háttérben is fontos találkozót tartottak a Red Bull és a Honda F1-es részlegeit képviselő csúcsmenedzserek részvételével. Ezt Jamamoto Maszasi, a japán gyártó sportigazgatója árulta el a Racefans-nek.

Maszasi szerint Christian Horner azért kérte a találkozót, hogy a japánok képviselői fejtsék ki a jövőre vonatkozó terveiket. A megbeszélésen Verstappen és Horner mellett Helmut Marko és Tanabe Tojoharu, a japánok technikai igazgatója is jelen volt.

Verstappen a Magyar Nagydíj hétvégéje során egyeztetett a Honda technikai igazgatójával Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A találkozó ténye annyira nem meglepő, hiszen a résztvevők minden futamon megtehetnék ezt, az időzítés viszont érdekes, mivel pont a nyári szünet előtt történt, amikor az érintettek elkezdenek foglalkozni a jövőjükkel, és lehetséges, hogy a Red Bull meg akarta nyugtatni Verstappent, akinek a Hondához hasonlóan 2020 után nincs élő szerződése.

„Tanabe úr Christiannal, Helmut [Markóval], valamint Maxszal tárgyalt a jövőbeli tervekről – nyilatkozta Jamamoto a Racefans-nek. – A megbeszélés során Max kijelentette, hogy a Honda eddig betartotta az ígéreteit, úgyhogy a bizalom továbbra is él.”

Horner és Maszasi az első közös győzelem után Forrás: 2019 Getty Images/Will Taylor-Medhurst

A Magyar Nagydíj előtt több pletyka is felmerült, hogy Verstappen a Ferrari vagy a Mercedes felé veheti az irányt, sokan arról spekuláltak, hogy ez már 2020-ra megtörténhet, de mivel Verstappen a 3. helyezett volt a Magyar Nagydíj után, ha volt is teljesítményalapú záradék a szerződésében, azt valószínűleg nem aktiválhatta.

Verstappen eddig az Osztrák és a Német Nagydíjat nyerte meg a Honda erőforrásával. Jamamoto szerint a holland versenyző minden futamon elsőként szeretne célba érni, és ehhez a karosszéria mellett egy jó motor is szükséges.

„Max mind a 21 versenyen győzni akar – jelentette ki. – Ehhez egyfelől a Red Bull karosszériája, másfelől a Honda motorja tudja hozzásegíteni. Az autóról bármikor egyeztethet a Red Bull-lal, a motor kapcsán viszont a Hondával kell egyeztetnie. A találkozó elsősorban ezt a célt szolgálta.”

Verstappen eddig két futamot nyert a Red Bull-Hondával Forrás: Getty Images/2019 Johannes Schedl/Johannes Schedl

A Honda jelenleg a Red Bull mellett a Toro Rosso motorbeszállítója. Jamamoto korábban leszögezte, nem szeretnének ismét gyári csapatot indítani, most pedig hozzátette, harmadik csapat ellátására nincs kapacitásuk. Arra, hogy maradnak-e 2020 után is az F1-ben, egyelőre nem tudott választ adni, de a maga részéről szeretné, ha ez így történne.

– jelentette ki. Verstappennek 2020 végén jár le a jelenlegi szerződése a Red Bullnál. A 22 éves pilóta elmondta, neki valójában semmilyen hatása nincs a japánok döntésére. „Végsősoron nem tőlem függ, hogy a Honda mit lép” – nyilatkozta.