Vágólapra másolva!
Jövőre Európán túli fordulói is lehetnek az idén elindított W Seriesnek és akár F1-es nagydíjhétvégék programjába is bekerülhet a női F3-as bajnokság.

Kizárólag női versenyzőknek indult F3-as bajnokság az idén W Series néven. A hatfordulós sorozat a DTM programjának részeként futott, a versenyek egy részén Keszthelyi Vivien is indult. A kategóriát működtető cég felügyelőbizottságának tagja, David Coulthard elárulta, jövőre Európán túli fordulók is lehetnek a bajnokságban és F1-es nagydíjak menetrendjébe is bekerülhet.

Jamie Chadwick nyerte a W Series első kiírását Forrás: Sam Bloxham/W Series

„Nagyszerű támogatást kaptunk az FIA-tól, és a Forma-1 [jogtulajdonosa] is nyitott arra, hogy az ő platformjukon is működjünk – idézte Coulthardot a Reuters a Leaders Week London című üzleti rendezvényen tartott előadásából. – Lépésről lépésre kell haladnunk, mert természetesen vannak anyagi feltételek, de

A W Seriesben egyforma F3-as autókkal indulhatnak a résztvevők, az autókat közös csapat szervizeli, a mezőny tagjait a szezon előtt előkvalifikáción választják ki. Fontos előrelépés, hogy 2020-tól a bajnok szuperlicenc pontokat is kap, így az eredménye beszámítható az F1-es jogosítvány kiváltásához, noha, mire a győztes magasabb kategóriákban is helytáll, a szabályok szerint ezeket a pontokat valószínűleg kénytelen lesz majd eldobni.

Kívülről egy átlagos F3-as bajnokságnak tűnik Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hasan Bratic

A Reuters felvetette Coulthardnak, hogy a 2020 októberében zajló texasi és mexikói hétvégék szóba jöhetnek-e, a skót expilóta ezt „logikus és remek lehetőségnek” nevezte. „Semmi sem dőlt még el, de erre én abszolút nyitott lennék” – tette hozzá.

Coulthard megerősítette, hogy néhány állami támogatású nagydíj is érdeklődött a W Series iránt, Ausztráliába már az idén is hívták őket, de még korainak tartották az utazást.

„Részben azért is, mert [a W Series] jól passzolna a programba és [a promóter] is nagyon hisz benne. Ők egy motorsport-fesztivált csinálnak. Mindegy, hogy túraautókról vagy Forma-1-ről van szó, a motorsportok összes formáját szeretnék fogadni, mert ez szélesebb közönséget vonz és szórakoztat” – vélte Coulthard, aki nemrég a Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC) elnöke is lett.