Apró újításokkal reagál a Mercedes a Ferrari tempójára

Forma-1, Valtteri Bottas, Charles Leclerc, Orosz Nagydíj
6022984 27.09.2019 Mercedes Formula One pilot Valtteri Bottas, of Finland, left, and Ferrari Formula One pilot Charles Leclerc, of Monaco, steer their cars during the first practice session ahead of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi autodrom in the Black Sea resort of Sochi, Russia. Formula One Russian Grand Prix will take place in Sochi on September 29. Artur Lebedev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint az oroszországi győzelmük ellenére a Ferrari erősebb lett a szezon második felére. Japánban kisebb fejlesztésekkel lépnek pályára, kérdés, hogy tudják-e kamatoztatni.

Noha a nyár óta a Mercedes már elsősorban a 2020-as szezonra koncentrál, nem nézik tétlenül, hogy legnagyobb riválisuk, a Ferrari már jövő évi fejlesztéseket is bevetett a felzárkózás érdekében. Toto Wolff csapatfőnök megerősítette, hogy a Japán Nagydíjra az Ezüstnyilak is kapnak új alkatrészeket.

A Mercedes a szezon első felében hatalmas előnyt épített ki a bukdácsoló Ferrari és a felzárkózó, de megtorpanó Red Bull előtt, így csak idő kérdése, hogy mikor hódítják el az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címet, de a tempó terén az olaszok autói a nyári szünet óta gyakran fejtörést okoznak az éllovasnak.

Szocsiban a szerencse is kellett a Mercedes sikeréhez Forrás: Sputnik/Artur Lebedev

Ráadásul, az Orosz Nagydíjon a Ferrari már nem csupán az időmérőn, a futamon is gyorsnak bizonyult, bár ezt a csapat nem tudta győzelemre váltani Sebastian Vettel kiesése, és az ezzel előidézett VSC-fázis miatt, ami hátrányt okozott az esélyes Charles Leclerc-nek. Wolff azonban nem hagyta szó nélkül a látottakat.

– idézte a csapatfőnököt a Mercedes előzetese. – Néhány apró fejlesztést viszünk az autóhoz Japánba, ezek remélhetőleg segítenek majd elindulni a helyes irányba. Ugyanakkor, azt is tudjuk, hogy tényleg mindent ki kell sajtolnunk az autóból és a gumikból, ha küzdeni akarunk a győzelemért” – tette hozzá.

A 2014-es Japán Nagydíj a Safety Car mögött indult a szakadó eső miatt Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

Az erőviszonyokat alaposan befolyásolhatja, hogy a térségben tomboló Hagibis tájfun veszélyezteti a Japán Nagydíj megrendezését is, az aktuális előrejelzések szerint elsősorban pénteken és szombaton kell számítani viharos időjárásra, de a meteorológusok folyamatosan figyelik a helyzetet. Esőben a Mercedes általában jól szerepel, de nekik is

nehézséget okozhat az új alkatrészek tesztelése, ha a pálya állapota és az időjárási körülmények nem reprezentatívak.

A Mercedeshez hasonlóan a Renault is fejleszt még, Nick Chester megerősítette, hogy új első szárny és egy kisebb légterelő is érkezik, amit a karosszériára szerelnek fel. „A módosítások kívülről elég csekélyek, de nagyobb leszorítóerőre számítunk" – nyilatkozta.