Társoldalunk:

Red Bull: Jövőre nem a 3. helyen leszünk a Hondával

2019.10.08. 16:20

A karosszéria és a motorfejlesztés terén is felzárkózásra számít Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a 2020-as szezon során. Ez lesz Max Verstappen utolsó esélye, hogy történelmet írjon.

A vártnál jobban indult, de a nyári szünet után egyelőre megtorpant a Red Bull-Honda együttműködés felívelő pályája, de Helmut Marko, az energiaitalosok autósportügyi tanácsadója szerint jövőre még versenyképesebben szállnak majd harcba a Ferrari és a Mercedes ellen.

A Honda a korábbi évek bukdácsolásai után megbízható (bár még mindig gyakran cserére szoruló) erőforrást készített, ez eddig két futamgyőzelemre volt elég, azután, hogy a Red Bull is orvosolt néhány tervezési hiányosságot az autón. Marko arra számít, hogy jövőre még jobb helyzetből indulnak majd.

Jövőre még erősebbek lehetnekForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

„A karosszéria terén sokkal felkészültebbek leszünk, mint az idén voltunk – nyilatkozta az Autosportnak. – A Hondánál zajló fejlesztések azt sugallják, hogy jövőre azonos teljesítményszinten lesznek a Mercedesszel és a Ferrarival, folyamatosan” – szögezte le az osztrák veterán.

A japán gyártó az idén több ütemben fejlesztette az erőforrását, amit egyre tovább lehetett egyre magasabb teljesítményszinten használni.  

„Szerintem remek munkát végeznek, lépésről lépésre kell haladnunk – mondta Marko a Hondáról. – Tudjuk, hogy korábban akadtak megbízhatósági gondok, és ez aggasztotta is őket, de az idén még nem voltak ilyen problémáink. Helyesen cselekednek és jól dolgoznak. Úgy gondoljuk, hogy jövőre nem a 3. helyezettek leszünk” – vélte.

Minden idők legfiatalabb F1-es pilótája volt, de lesz-e a legfiatalabb világbajnok?Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull szempontjából fontos évnek ígérkezik 2020, mert Max Verstappen hátországa egyre türelmetlenebb, már az idén is több pletyka merült fel, hogy az ifjú holland pilóta más csapatoknál folytathatja a pályafutását, Marko azonban nem akart a szokásosnál is nagyobb nyomást helyezni a Red Bullra.

„Nem mondanám, hogy kulcsfontosságú év lesz. Ez lesz az utolsó szezon, amikor Maxból a Forma-1 történetének legfiatalabb világbajnokát faraghatjuk, és valóban hoznunk kell az eredményeket. Ezt viszont tudjuk, ez a DNS-ünk része. Győznünk kell, ez igaz. De nem kulcsfontosságú, hanem muszáj.”

Verstappen nem siet

A Red Bull pilótája a napokban interjút adott az Auto Motor und Sportnak, ebben úgy fogalmaz, „nem igazán aggódik” a jövő miatt. „Először is, alaposan át akarom nézni, hogy eddig miket ígértek, mi számít igazán. Versenyeket és bajnokságokat akarunk jövőre nyerni, ezért vagyok itt” – szögezte le a 22 esztendős pilóta.

„A Red Bull és én is ugyanazért a célért dolgozunk, de 2020 után rengeteg a kérdőjel. Mi történik úgy általában a Forma-1-gyel? Ezért is várok. Nem kell kapkodnom” – összegzett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK