Társoldalunk:

Japán pilóta vezetheti az egyik Toro Rossót Szuzukában

2019.10.07. 11:00

A Honda és a Toro Rosso bejelentette, hogy a japán Super Formula és Super GT regnáló bajnoka lehetőséget kap a Japán Nagydíj első szabadedzésén arra, hogy életében először Forma-1-es autót vezessen.

A 2014-es Abu-dzabi Nagydíj óta először lesz japán pilóta a mezőnyben, noha csak egyetlen szabadedzés erejéig, a Toro Rosso és a Honda ugyanis bejelentette, hogy a 31 éves Jamamoto Naoki fogja vezetni az egyik STR14-est a Japán Nagydíj első gyakorlásán. A Honda-támogatott pilóta, egyben a japán Super Formula és Super GT címvédője Pierre Gasly helyére ül be hazai közönsége előtt.

1987 óta nem fordult elő, hogy ilyen hosszú ideig ne lett volna japán versenyző a száguldó cirkuszban.

Akkor Takahasi Kunimicu, Hosino Kazujosi és Takahara Noritake 1977-es Japán Nagydíjon való részvétele és Nakadzsima Szatoru 1987-es bemutatkozása között 10 éve telt el. Jelenleg ötnél tartunk, Kobajasi Kamui a 2014-es Abu-dzabi Nagydíjon vett részt utoljára a Caterham színeiben. Jamamoto a csendet csak félig töri meg, hiszen nem főállású pilótaként debütál, mindössze egyszeri alkalomról van szó.

Jamamoto Naoki még sosem versenyzett EurópábanForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Clive Rose

„Először is szeretném megköszönni ezt a nagyszerű lehetőséget a Scuderia Toro Rossónak, a Red Bullnak, és természetesen a Hondának – olvashatók a 31 esztendős pilóta szavai a Toro Rosso közleményében. – El vagyok ragadtatva tőle, hogy Forma-1-es autót vezethetek a hétvégén, mivel gyerekkorom óta ez volt az álmom.Az élményt még különlegesebbé fogja tenni, hogy ezt az esélyt Szuzukában, egy minden japán autóversenyzőnek nagyon fontos pályán, megannyi japán szurkoló előtt kaptam meg, ott, ahol 27 évvel ezelőtt először láttam élőben Forma-1-es autót."

Jamamoto több európai futamon is ott volt, hogy megismerje a csapatot és a mérnököket. „Felkészültem, amennyire csak fel lehet. Több futamon is részt vettem a Toro Rosso vendégeként, valamint a Red Bull szimulátorában is dolgoztam. A fő célom az lesz, hogy jó munkát végezzek a csapatnak és olyan információkat és adatokat gyűjtsek nekik, ami hasznos lesz a hétvége további részében. Amennyire csak lehet, élvezni szeretném a Forma-1-es autó vezetése nyújtotta élményt, igyekszem a legtöbbet kihozni belőle."

A japán pilóta Pierre Gasly autóját veszi kölcsönForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke is köszöntötte a japánt, akinek jövőre is meglesznek a superlicenc-pontjai ahhoz, hogy Forma-1-es pilóta legyen, erre igen kevés az esély, nem vélteltenül tekint a Honda is úgy erre a lehetőségre, mint az F1 felé tartó fiatal japán versenyzőket inspiráló alkalomra. „Örülünk, hogy Szuzukában egy japán versenyző fogja vezetni az autónkat, biztosak vagyunk benne, hogy Naoki-szan élvezni fogja az első szabadedzésen megtett köröket a világ egyik legjobb pályáján” – nyilatkozta Tost.Tehetséges pilóta, Japán két legfontosabb sorozatának regnáló bajnoka, aki a szuzukai pályát is nagyon jól ismeri. Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók is élvezni fogják, hogy egy japán versenyzőt láthatnak a Japán Nagydíj hétvégéjén."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK