Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari már 2020-as fejlesztéseket is bevetett az idén

2019.10.04. 18:13

Eltérő utat járt a Mercedes és a Ferrari az idei fejlesztéseivel, míg a vörösök előrehozták a 2020-ra szánt újításokat, a Mercedes a nyári szünet óta visszavett a tempóból, Toto Wolff csapatfőnök szerint többek között emiatt is értek el a vártnál gyengébb eredményeket.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke amondó, hogy bármilyen változtatást eszközölnek az idei autón, abból 2020-ban is profitálhatnak, ezért a Szingapúrban bevetett átfogó fejlesztési csomagot valójában a jövő évről hozták előre. A Mercedes ezzel szemben teljesen más koncepcióval készül a következő idényre: Toto Wolff elárulta, ők már gyakorlatilag teljes mértékben 2020-ra koncentrálnak, ami az utóbbi futamokon tapasztalt visszaesést is megmagyarázza.

A szezon első 12 futamából 10 alkalommal a Mercedes végzett az élen, és a maradék 2 versenyen sem a Ferrari diadalmaskodott. A nyári szünet után viszont az olasz csapat 4 rajtelsőséget szerzett, amit 3-szor sikerült is győzelemre váltaniuk. Az igazi meglepetést a szingapúri és szocsi teljesítményük okozta, ami nagy részben az új ejlesztési csomagnak volt köszönhető.

A Ferrari 2020-ra is tervez az idei fejlesztésekkelForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Binotto korábban kijelentette, idén már nem érkezik komoly változtatás, nemrég pedig úgy nyilatkozott, hogy a szezon végi fejlesztések nem csupán a hátralévő hétvégéket, hanem a 2020-as erőviszonyokat is befolyásolhatják, mivel ezt a jövő évi szabályok lehetővé teszik.

„Természetesen óriási jelentősége van, hogy nem lesz nagy változás a mostani szezonhoz képest – nyilatkozta az Autosportnak. Emiatt bárhogyan módosítjuk az idei autót, az mindenképpen meghatározza a következő idényt is. Nem pusztán a rövidtávú eredmények miatt fektetünk továbbra is nagy hangsúlyt a 2019-es kocsira, hanem ebből 2020-ban is szeretnének hasznot húzni.”

Binotto azt is elárulta, hogy a szingapúri aerodinamikai csomagot valójában a jövő évre tervezték.

A svájci szakember hozzátette, a többi csapat most minden bizonnyal őket másolja, ezért a következő szezon elején már egy továbbfejlesztett verzióval kell előállniuk.

Binotto szerint a többiek most őket másoljákForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

„Jelenleg a többiek másolják a mi első szárnyunkat és nem fordítva – szögezte le. – Emiatt úgy gondolom, hogy a 2020-as autó egy javított változata lesz az ideinek.”

A Mercedes már leállt a fejlesztésekkel

Toto Wolff szerint a Ferrari formajavulása mellett a Mercedes visszaesése is szerepet játszott az elmúlt futamok alakulásában. A csapatfőnök megerősítette, hogy egy ideje már a következő idényre összpontosítanak, ezért nem érkeztek nagyobb fejlesztések a W10-esre.

A Mercedes nyár óta alig fejlesztForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Egyfelől a Ferrari kiválóan működött Szingapúrban és Szocsiban, és könnyen lehet, hogy az egyenesekben még tovább fognak gyorsulni – vélekedett. – Másrészt viszont mi régóta nem hajtottunk végre módosításokat a kocsin, és valószínűleg nem is kezeltünk mindent megfelelő módon. Emellett szerencsénk sem volt, az elmúlt néhány futamból párat megnyerhettünk volna. Ez a rossz szerencse fordult jóra Szocsiban.”

Wolff hozzátette, a fejlesztések leállítása a tervezett módon zajlott. A csapat már a 2020-as autóra koncentrál.

„Minden a tervek szerint alakult – szögezte le. – Muszáj hatékonyan csoportosítani az erőforrásainkat és a jövő évi autóra fókuszálnunk. Szuzukában ki fogunk próbálni egy apróságot, de nem fogunk akkorát előrelépni, mint ahogyan azt nyárig tettük.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK