Társoldalunk:

Felülvizsgálják a szabályt, ami miatt Kvjat nem használhatta egyedi sisakját

2019.09.30. 18:21

Danyiil Kvjat, a Toro Rosso versenyzője egy különleges festésű sisakban szeretett volna indulni hazai futamán, azonban az FIA ezt megtiltotta neki. Michael Masi, az F1 versenyigazgatója kijelentette, felül fogják vizsgálni a fejvédők színére vonatkozó szabályt.

Danyiil Kvjat egy egyedi sisakfestéssel akart kedveskedni honfitársainak az Orosz Nagydíjra. A fejvédő el is készült, de csupán a Toro Rosso garázsában volt látható, mivel a pilóta egyszer már eltért az eredeti színektől a szezon folyamán. A Forma-1 versenyigazgatója elmondta, meg fogják nézni, hogy mit tehetnek a jövőben, ugyanakkor a szabályt elsősorban nem az FIA érdekében hozták létre.

Az F1 sportszabályzatának 9.1-es cikkelye szerint egy versenyzőnek – amennyiben nem vált csapatot az idény során – csak egyszer, egy általa választott hétvégén szabad lényegesen eltérnie az első futamon látott sisak színeitől. Kvjat Monzában, a Toro Rosso hazai versenyén már használt egyedi festésű fejvédőt, ugyanakkor más versenyzők ezt látszólag többször is megtehették.

Kvjat és betiltott sisakjaForrás: Peter Fox/Getty Images

Max Verstappen például az Osztrák és a Belga Nagydíjon is egyedi festésű bukósisakban ment, míg Sebastian Vettel hétvégéről hétvégére apró változtatásokat eszközöl fejvédőjén. Daniel Ricciardo már csak ezért sem érti, miért lettek hirtelen ennyire szigorúak az FIA-nál. „[A versenyzői eligazításon]

mindenki Sebre nézett, hiszen neki mindig új sisakja van, és még senki sem szólt neki ezért 

– mesélte az ausztrál pilóta. – Baromság az egész, mi biztattuk Dannyt, hogy viselje, így is, úgy is van már rajtbüntetése”  – árulta el még a rajt előtt. 

A sisak végül csak a Toro Rosso garázsában volt látható. Kvjat a maga részéről nevetségesnek tartja az eljárást, de elfogadta a döntést. Michael Masi, a Forma-1 versenyigazgatója úgy véli, az FIA a 2014 óta érvényben lévő szabályok szerint járt el, és nem kivételezett az orosz pilótával.

Vettel gyakran váltogatja a sisakfestéseit - GalériaForrás: Red Bull

„Nem hiszem, hogy Kvjat másfajta eljárásban részesült volna. A csapat megkérdezte, hogy az új sisak színe hasonlít-e az eredetire, mi pedig nemmel válaszoltunk” – nyilatkozta a Crash.net-nek. A Verstappen fejvédőjére vonatkozó kérdésre viszont nem tudott felelni, szerinte a Red Bull nem fordult hozzájuk ilyen témában.

Masi hozzátette, hogy a pénteki versenyzői eligazításon megegyeztek a pilótákkal, hogy a szabályt felül fogják vizsgálni, ugyanakkor az esetleges változtatást más tényezők is befolyásolják.

„Ez nemcsak az FIA-n, hanem a tulajdonosokon és a kommentátorokon is múlik – magyarázta. – Utóbbiak mindig azzal érvelnek, hogy amikor egy pilóta különleges sisakfestésben versenyez, a beazonosítása több időt vesz igénybe.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK