Társoldalunk:

Megint egy súlyos baleset miatt kellett leállítani az F2-es futamot

2019.09.29. 11:02

A belgiumi első futam után Szocsiban is le kellett állítani a Forma-2 futamát, a rajt után újabb súlyos baleset történt.

Újabb súlyos ütközés miatt kellett megszakítani egy Forma-2-es futamot, ezúttal az Orosz Nagydíj betétprogramjában, Szocsiban. Az augusztus végén rendezett belgiumi fordulón a francia Anthoine Hubert életét vesztette, Juan Manuel Correa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, és továbbra is kezelés alatt áll.

A második oroszországi futamon is közvetlenül a rajt után alakult ki baleset. Jack Aitken átvágott az aszfaltozott bukótéren, majd összeütközött Nyikita Mazepinnel, aki az irányíthatatlan autójával nekiment a Honda protezsáltja, Macusita Nobuharu autójának. A japán pilóta nagy sebességgel a védősávnak csapódott.

Nagy kavarodás volt a rajtnálForrás: Carl Bingham / LAT Images / FIA F2 Championship/Motorsport Images

Macusita autója beszorult a speciális védősáv alá, Mazepin egy kisebb koccanással megúszta a balesetet. A futamot azonnal leállították, és a belgiumi protokollhoz hasonlóan eleinte nem közöltek visszajátszást, mindössze Mazepin épségéről bizonyosodhattak meg a nézők. A bokszba visszatérve a pilóták kiszálltak az autóikból, és a tudósítókhoz hasonlóan információra vártak. 

Hosszú, várakozással töltött időszak után a televíziós rendező bemutatta a visszajátszásokat 

(ebből a protokoll szerint arra lehet következtetni, hogy az érintettek nem szenvedtek súlyos sérüléseket), és több pilóta is megkönnyebbült gesztusokkal kezdett kommunikálni. A Forma-2 hivatalos Twitter-csatornája megerősítette, hogy mindkét pilótát kórházba szállították, és egyikük sem szenvedett töréseket.  

Nem példátlan az eset

A pálya ominózus pontján korábban a Forma-1-ben is volt baleset, Danyiil Kvjat 2016-ban itt ment neki többször is Sebastian Vettelnek a rajt után. Szocsiban 2015-ben akadt már probléma a védősávval is, Carlos Sainz egy szabadedzésen csúszott be alá a 13-as kanyarban, de a spanyol pilóta épségben megúszta az akkori ütközést. 

Az F2-es futamot magyar idő szerint 11:15-kor a Safety Car felvezetésével újraindították, 

a távot 15 körre csökkentették. A bajnoki cím sorsa már szombaton eldőlt, a belga Nyck de Vries lett a sorozat győztese, aki jövőre a Mercedes színeiben a Formula E-ben folytatja a pályafutását. Az F2 idei utolsó fordulóját a Forma-1-es szezonzáró programjának részeként Abu-Dzabiban rendezik majd meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK