Társoldalunk:

Todt: Leclerc formája Schumacher sikereit idézi

2019.09.28. 17:53

A Ferrari legendás csapatfőnöke, az FIA jelenlegi elnöke is felkapta a fejét Charles Leclerc oroszországi pole pozíciója láttán. A monacói fiatal a rekordok helyett a feladatára koncentrál.

A nyári szünet óta zsinórban negyedik, F1-es pályafutása során eddig összesen a hatodik pole pozícióját szerezte meg Charles Leclerc az Orosz Nagydíj időmérő edzésén, ezzel utolérte Juan Manuel Fangiót és Phil Hillt a maranellói istállónál elért rajtelsőségek terén, de igazán azzal keltett feltűnést, hogy Michael Schumacher óta ő az első, aki zsinórban négy pole-t szerzett a Ferrarinak.

„Ez Michael Schumacherre és 2001-re emlékeztet – írta a Twitteren Jean Todt, az FIA elnöke, a Ferrari korábbi csapatfőnöke, akinek irányítása alatt a német pilóta zsinórban négy pole-t szerzett a 2000-es szezon utolsó hétvégéin, majd 2001-ben folytatta a sorozatot, és még három alkalommal indulhatott az élről. – Gratulálok Charles Leclerc-nek és a Scuderia Ferrarinak” – tette hozzá.

Leclerc ismét az élről rajtolhat - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Schumacheren kívül eddig csak Lewis Hamilton, Alain Prost és Ayrton Senna tudott legalább hét egymás utáni rajtelsőséget szerezni, a brazil legenda tartja a rekordot nyolccal. Leclerc-nek már az időmérő utáni interjúkat készítő Jenson Button is felvetette a párhuzamot Schumacherrel, de a monacói pilóta próbálta kerülni az összehasonlítást.

Ez nagyon különleges érzés, de nem akarok most túl sokat gondolkodni a statisztikákon” 

– zárta rövidre a kérdést. Leclerc formája azért is kiemelkedő, mert tavaly kifejezetten gyengén szerepelt az időmérőkön, és a szezon elején is elmaradt Sebastian Vetteltől, de a Kanadai Nagydíjon szenvedett veresége óta minden alkalommal legyőzte a négyszeres világbajnokot, aki ettől eltekintve nem hiszi, hogy trend alakult ki a kettejük közötti erőviszony terén.

Vettelnek megint csak a 3. rajtkocka jutott - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Charles ma gyorsabb volt, könnyen látható is, hogy hol. Egy kicsit itt, egy kicsit ott. Nem hiszem, hogy látható mintázat, ami alapján azt mondhatnánk, hogy egy adott kanyartípusban ő a jobb. Az előző néhány versenyen szorosabb volt a helyzet, mint ahogy azt az eredmények sugallják. Meglátjuk, mi lesz holnap, általában egyre magabiztosabbá válok a versenyek felé, és

a versenytempóval még sohasem volt gond.”  

Leclerc már zsinórban kilencszer győzte le Vettelt az időmérőkön, ettől függetlenül tudja, hogy „ez egyszer véget ér”. Addig is csak a saját dolgával törődik, hogy „ugyanaz a folyamat menjen, mint az elmúlt négy versenyhétvégén is. Az biztos, hogy nem úgy ülök be az autóba, hogy könnyű lesz, és majd minden megy magától.”

Leclerc időmérős köre két részletben

A 21 esztendős pilóta az Orosz Nagydíj időmérőjén sem volt biztos a dolgában, legalábbis morogva kezdte meg a levezető körét a Q3 végén, mert úgy érezte, elszúrta a harmadik etapot. Valóban időt veszített, de mérnöke gyorsan megnyugtatta, hogy így is megszerezte a pole pozíciót. Leclerc megköszönte a csapat munkáját, de a hangján lehetett hallani a feszültséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK