A sikerszéria ellenére a Ferrari leállt az idei fejlesztésekkel

Forma-1, Orosz Nagydíj, péntek, Vettel, Ferrari
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 27: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 on track during practice for the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 27, 2019 in Sochi, Russia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke és Laurent Mekies sportigazgató elárulták, az idei évben már nem érkeznek komoly fejlesztések az autóra. Az eddigi újítások nagyban hozzájárultak a csapaton belüli erőviszonyok átalakulásához.

A nyári szünet óta sikerszériában van a Ferrari, zsinórban három futamgyőzelmet és Szocsival együtt már négy pole pozíciót szereztek, azonban a csapat vezetése a lendület ellenére sem tervezi, hogy még nagyobb erőket mozgósítanak a hátrányuk esetleges ledolgozása érdekében.

Az Orosz Nagydíj előtt a Ferrari 133 pontnyi hátrányban van a Mercedeshez képest a konstruktőri világbajnokságban, Charles Leclerc lemaradása pedig 96 pont az élen álló Lewis Hamilton mögött. Az Ezüstnyilak megbízhatósági rátáját látva a Ferrarinak csekély esélye van arra, hogy a szezon végéig utolérik a világbajnoki címek esélyeseit.

Túl későn kapcsolt a Ferrari, már a 2020-as autót kell fejleszteni Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A pénteki szabadedzések után Szocsiban a Ferrari képviselői meg is erősítették, hogy innentől kezdve a 2020-as és 2021-es szezonokra koncentrálnak. Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke kijelentette, hogy elégedettek a Szingapúrban látott aerodinamikai fejlesztésekkel, de további csomagokat az idén már nem készítenek.

– nyilatkozta a pénteki szabadedzések után Szocsiban. – Ha lesz még fejlesztés a szezon során, biztosan nem olyan mértékű, mint a szingapúri.” Munkatársa, a Ferrari sportigazgatója, Laurent Mekies is nyomatékosította, hogy az év jelenlegi szakaszában már muszáj a következő évi autóra fókuszálni.

Binotto és Mekies nem áldozza be a következő szezont további 2019-es győzelmekért Forrás: AFP/John Thys

„Elérkeztünk az idénynek arra a pontjára, amikor a prioritásoknak már 2020-on kell lenniük – magyarázta. – Ráadásul, az azutáni időszakon is el kell kezdenünk dolgozni, úgyhogy idén már semmilyen jelentős fejlesztés nem várható” – utalt a drasztikusnak ígérkező 2021-es szabályváltozásokra.

Leclerc változtatott a hozzáállásán

Az Orosz Nagydíjat is az élről kezdő Leclerc a nyári szünet óta kiváló formában versenyez, 4 pole pozíciót szerzett és három futamon két győzelmet aratott. A monacói pilóta az év első 7 időmérőjén hatszor kikapott Sebastian Vetteltől, az elmúlt kilenc időmérőn azonban verte a rutinos csapattársát. Úgy érzi, a hozzáállásának megváltoztatása is segített neki.

– emlékezett vissza. – Megkértem a csapatot, hogy próbálják a vezetési stílusomhoz igazítani a kocsit, ezután pedig nagyot léptünk előre. Ráadásul, korábban túlságosan is az időmérőre optimalizáltuk a beállítást, a versenyen pedig lassúak voltunk. Mostanra már ezen is változtattunk.”

A Ferrari pilótája hozzátette, a gondolkodásmódján is dolgoznia kellett, hogy jobb eredményekre legyen képes, elsősorban a kvalifikáción. „Korábban rossz megközelítéssel álltam az időmérőhöz – folytatta. – Ma már lépésről lépésre próbálom felépíteni, hogy a harmadik szakaszban a lehető legjobbat hozzam ki magamból.”