Kubica tesztpilótai állásról tárgyal a Haasszal

Forma-1, Szingapúri Nagydíj, Robert Kubica, Williams
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 22: Robert Kubica of Poland and Williams waves to the crowd on the drivers parade before the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 22, 2019 in Singapore. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Robert Kubica nem biztos, hogy teljesen hátat fordít a Forma-1-nek az év végén, a Haasnál és a Racing Pointnál is szóba került a neve, mint tesztpilóta, előbbi csapatfőnöke megerősítette, hogy megbeszéléseket folytatnak vele.

Robert Kubica a Szingapúri Nagydíj előtti csütörtökön bejelentette, hogy a szezon végén távozik a Williamstől. A 2011-es ralibalesete után az F1-be az idén visszatérő lengyelnek nagy valószínűséggel nem lesz helye a jövő évi rajtrácson, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fogjuk őt Forma-1-es hétvégén látni, ugyanis több csapatnál is lehet esélye tesztpilótai állásra. A Haas csapatfőnöke el is ismerte, hogy beszélnek vele, de az sem zárható ki, hogy végül a Racing Pointnál köt ki.

A Williamsnek búcsút int, az F1-nek azonban nem biztos Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Kubica jövője mellett egyelőre az sem tisztázott, hogy mi lesz az F1-be az év elején őt támogatva beszálló PKN Orlen lengyel olajvállalat sorsa. Az Orlen a szezon végén ugyancsak szakít a Williamsszel, a lengyel Onet értesülései szerint a Haasszal, a Racing Pointtal és a McLarennel is folytat megbeszéléseket, a Forma-1-es jelenlét ugyanis olyannyira megtérülő volt a számára, hogy Kubica nélkül is maradna a száguldó cirkuszban.

Az információk a Haas kapcsán egy esetleges főszponzori megállapodásról is szólnak, ami kapóra jönne az istállónak azután, hogy különváltak útjai a Rich Energyvel.

A lengyel portál szerint Kubicának a McLarennél van a legkisebb esélye arra, hogy bármilyen szerepet is betöltsön a csapatban.

Ami Kubicát illeti, ő maga nem tartja valószínűnek, hogy jövőre kizárólag szimulátorozzon, mivel versenyezni is szeretne, amit a német túraautó-bajnokságban (DTM) szívesen tenne,

konkrét tárgyalásról vagy közvetlen megkeresésről azonban egyelőre senki nem számolt be. Mindazonáltal a Forma-1-ben is lenne esélye arra, hogy autóba üljön, és nem csak virtuálisan.

Az Orlen több csapattal is tárgyal Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Minden lehetséges, megbeszéléseket folytatunk vele. Mindig próbálok sok emberrel beszélni és próbálom jobbá tenni a dolgokat. Egyelőre nem tudom [hogy alkalmazni fogjuk-e], még beszélnem kell Roberttel, hogy érdekli-e a dolog most, hogy úgy döntött, elhagyja a Williamst. Nem ismerem az egyéb terveit" – nyilatkozta Günther Steiner.

A Haas csapatfőnöke arról is szót ejtett, hogy amennyiben alkalmazzák Kubicát, abban az esetben élesben is bevetnék, mivel muszáj lenne korrelációs munkát végeznie.

„Mivel jövőre nem lesznek szezonközi tesztek, meg kellene tennünk, mert úgy nincs értelme valakit beültetni a szimulátorba, hogy nem tudja összehasonlítani a valósággal” – mondta.

Ennyire azonban ne szaladjunk előre, még nagyon korai fázisban tartanak a megbeszélések, de lehetséges, hogy szerződtetjük."

A Haasnál hajlanak arra, hogy alkalmazzák Kubicát Forrás: AFP/Mladen Antonov

Steiner elárulta azt is, hogy a Haasnál többen támogatják Kubicát, ugyanis munkatársai közül többen dolgoztak már együtt vele. „Rengeteg tapasztalata van és az egyik legjobb teszt- és szimulátor pilótának tartják.

Szerintem teljes munkaidőben nem tudja betölteni ezt a szerepkört, vagy nem akarja."