Társoldalunk:

Megtarthatja az idei egyetlen pontját a Williams

2019.09.24. 14:50

Az FIA az Alfa Romeo fellebbezése ellenére sem változtat a Német Nagydíj végeredményén, így továbbra is minden csapat elmondhatja magáról, hogy szerzett pontot az idei világbajnokságban.

Be sem fogadta az FIA az Alfa Romeo fellebbezését, miután a csapat mindkét pilótája 10 másodperces stop & go büntetést kapott a Német Nagydíj után szabálytalan rajtprocedúra miatt. Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi a 7-8. helyen ért célba, azonban a büntetés miatt kicsúsztak a pontszerző helyekről, ahova Lewis Hamilton és Robert Kubica lépett előre.

Ez azt jelentette, hogy Kubica a viszontagságos versenyen begyűjtötte visszatérése óta az első világbajnoki pontot az F1-ben, ami a Williams számára is az első és eddigi egyetlen pontszerzés volt a 2019-es szezon során. Az eredmény azonban eddig nem volt hivatalos, a Racefans viszont az Alfa Romeótól úgy értesült, hogy a fellebbezés nem járt sikerrel. Ezt később az FIA is megerősítette.

Kubica a 10. lett, pont Hamilton mögöttForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Nem ez az első alkalom az idén, hogy egy csapat jogorvoslattal próbált érvényt szerezni az álláspontjának. A Ferrari a Kanadai Nagydíj után próbálta felülvizsgáltatni Sebastian Vettel időbüntetését, ami elvette a győzelmet a német pilótától, bár hivatalosan nem fellebbezést nyújtottak be. A sportfelügyelők lesöpörték a felvetést.

A hasonló esetek általában felháborodást keltenek,  

Daniel Ricciardo is nehezen emésztette meg, hogy marginális, praktikus előnyt nem okozó technikai szabálytalanság miatt kizárták a szingapúri időmérőről, ezért kénytelen volt az utolsó helyről megkezdeni a felzárkózást. Ez végül balesethez és pont nélkül zárt futamhoz vezetett, az ausztrál pilóta ezért azzal viccelt, hogy legalább a repülőjegyét kifizethette volna az FIA.

Ricciardo nem tudott pontot szerezni a büntetése utánForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

„A technikai szabálysértések esetén szerintem Martin Brundle fogalmazta meg a legjobban a helyzetet, amikor összefutottam vele a rajtrácson – mondta Michael Masi, az F1 versenyigazgatója. – [Azt mondta] ’valaki vagy várandós vagy sem.’ Ezek voltak a szavai. Szerintem mindenki tudja, hogy technikai szabálytalanságnál a dolog jellegéből adódóan valaki vagy megtette vagy nem.”

„Ha valami technikai szabálytalanság, akkor az technikai szabálytalanság, nincs mese. Noha együttérzek Daniellel, mulasztás történt, és ez van. Szerintem veszélyes vizekre evezünk, legalábbis én úgy vélem, hogy az lenne, ha elkezdenénk határértékeket meghatározni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK