A Red Bull a szimulátor számlájára írta a szingapúri vereséget

Forma-1, Max Verstappen, Valtteri Bottas, Szingapúri Nagydíj
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 22: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 leads Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 22, 2019 in Singapore. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint Max Verstappen akár meg is nyerhette volna a Szingapúri Nagydíjat. A Red Bull tanácsadója elárulta, erre azért nem volt esély, mert a csapat szimulátora félrevezette őket a beállítások terén.

Max Verstappen a 3. helyet szerezte meg Szingapúrban, ám a Red Bullnál sokkal jobb eredményre számítottak, ráadásul Lewis Hamilton és a Mercedes rossz stratégiája nélkül még a dobogós hely sem lett volna meg. A verseny után Helmut Marko a csalódást keltő eredményt a szimulátor számlájára írta.

Az osztrákok tanácsadója kijelentette, hogy a holland pilótának a pályán nem volt esélye, hogy jobb pozícióban érjen célba. Később bővebben is kifejtette, hogy pontosan mire utalt.

Verstappen odaért a dobogóra, de ehhez szerencse is kellett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„A problémát a szimulátorunk idézte elő, ami teljesen félrevezetett minket. A hétvégi beállításoknak ez az alapja, úgyhogy ha itt valami nem jól működik, már bajban vagyunk – magyarázta az ORF-nek Marko, aki a hiba következményeit is részletezte. – Az alváz túlságosan merev lett, és ez instabillá tette az autót, ráadásul a leszorítóerő sem volt megfelelő.”

Verstappen a futamon valamivel jobbnak érezte a kocsit, mint szombaton, de az eredménnyel ő sem volt elégedett. Úgy véli, ez figyelmeztető jelzés az egész csapatnak.

„Nyerni jöttünk ide, ami nem sikerült – nyilatkozta a futam utáni sajtótájékoztatón. – Ez a hétvége egyfajta ébresztő volt a számunkra, mert az Osztrák Nagydíj óta a legrosszabb teljesítményünket nyújtottuk. Ráadásul, mindezt egy olyan pályán, ahol azt hittük, nagyon gyorsak leszünk. Sajnos az autó rengeteg kanyarban nem úgy működött, ahogyan azt szerettem volna.”

Rossz alapokra építkeztek Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

Verstappen hozzátette, Szocsi ugyan nem a legjobb helyszín a pálya jellege szempontjából, de legalább tisztábban fogják látni a helyzetüket.

„Van néhány tippem, hogy mi lehetett a probléma oka – folytatta. – Ezeket meg fogjuk vizsgálni, és Szocsiban remélhetőleg már gyorsabbak leszünk. A vonalvezetés ugyan nem ideális, de ki fog derülni, hogy az autó működik-e a kanyarokban.”