Társoldalunk:

Kubica a szezon végén távozik a Williamstől

2019.09.19. 14:48

Az idei szezon vége után nem folytatódik Robert Kubica versenyzői pályafutása az F1-ben, mivel a lengyel pilóta és menedzsmentje úgy döntött, véget ér az együttműködésük a Williamsszel.

Nem várta meg Robert Kubica, hogy felmondjon neki a Williams, csütörtökön bejelentette, hogy a szezon végén elhagyja a brit istállót. A lengyel pilóta a 2011-ben történt életveszélyes ralibalesete után csodába illően felépült, 2017-ben újra F1-es autókat kezdett tesztelni, az idén pedig a PKN Orlen olajtársaság támogatásával teljesíti is a szezont, de jövőre új állás után kell néznie.

Kubicát hazájában nemzeti hősként ünneplik, a közeli versenyekre (így a Hungaroringre is) több ezer honfitársa kísérte el, azonban a pályán nem lett sikertörténet a visszatérés. Bár nagy szerencsével szerzett egy pontot a Williamsnek, Kubica az időmérőkön eddig minden alkalommal kikapott az F2 tavalyi bajnokától, George Russelltől.

Kubica az év végén távozik a WilliamstőlForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A 34 esztendős sportoló teljesítményét látva már korábban felmerült, hogy a Williams alternatíva után néz, a kanadai Nicholas Latifi az elsőszámú jelölt, hogy a tesztpilótai megbízások után versenyzői ülést is kapjon Russell oldalán. Ezt elősegítheti, hogy Latifi édesapja szintén vagyonos, a McLaren csoport tulajdonosi körének is tagja. 

Kubica menedzsmentje a közelmúltban felkereste az Audi DTM-es csapatfőnökét, Dieter Gasst is, 

valamint lengyel sajtóértesülések szerint a Racing Point kereskedelmi igazgatója látogatóban járt az Orlennél, és tárgyalások zajlottak a Haasszal is, ahol csütörtökön bejelentették, hogy Romain Grosjean megtarthatja az ülését Kevin Magnussen mellett, így Kubica valószínűleg csak teszt- és tartalékpilótaként maradhat az F1 közelében.

A Williams nem tudott versenyképes autót adni nekiForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Noha a lengyel versenyző visszatérése részben az idén teljesen versenyképtelen Williams, részben a saját szereplése miatt nem lett sikersztori, az ellenfelei tiszteletét is kiváltó felépülése a sportág történetének egyik legnagyobb emberi teljesítménye, ami annak ellenére is kiemelkedővé teszi Kubicát, hogy az egész pályafutása során csupán egy nagydíjat nyert meg.

 

Kubica az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ő hozta meg a döntést, ami lehetővé teszi a számára, hogy más lehetőségek után nézzen. A Williams közleményben köszönte meg a szolgálatait. 

A pilóta hozzátette: "Nagyon meglepne, ha csak szimulátoroznék jövőre, csodálkoznék, ha nem versenyeznék." 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK