Társoldalunk:
Hírlevél

Ecclestone: Vettelből kiveszett valami

2019.09.16. 15:19

Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója szerint Sebastian Vettelnek az idei Kanadai Nagydíj után kapott büntetése tette be a kaput, és taszította mentális mélyrepülésbe a négyszeres világbajnokot.

A Forma-1 jelenlegi egyik legnagyobb talánya Sebastian Vettel mélyrepülése. A négyszeres világbajnok a tavalyi szezonban indult el a lejtőn, amelyen azóta sem állt meg, Monzában pedig könnyen lehet, hogy először elveszítette első számú státuszát a Ferrarin belül is, miután saját hibájából megpördült, miközben csapattársa megnyerte a versenyt. Bernie Ecclestone, az F1 Vettellel baráti viszonyt ápoló korábbi ügyvezető igazgatója szerint a Kanadai Nagydíj után történtek hagytak olyan mély nyomot a németben, amelyeknek következményeit látjuk most.

Ecclestone és Vettel idén januárban a kitzbüheli lesikló világkupánForrás: Getty Images/2019 Martin Rauscher/Martin Rauscher

Rengeteg elmélet látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy minek köszönhetők Vettel sorozatos hibái. Akadnak, akik szerint a Ferrarin belüli nyomás őrölte fel a négyszeres világbajnokot, mások szerint most mutatkozik meg, hogy valójában nem is annyira jó pilóta, Juan Pablo Montoya pedig azon a véleményen van, hogy pusztán a stílusához nem passzoló autó az oka mindennek.

Az F1 korábbi ügyvezetője és mindenható ura szerint Vettel jelenlegi helyzete mentális eredetű, és a kanadai sportfelügyelők nagyban tehetnek róla.

A Ferrari versenyzője a júniusi montreali futamon az élen autózva hibázott, kicsúszott, majd a felügyelők szerint veszélyesen tért vissza a füves bukótérből és akadályozta a második helyen autózó Lewis Hamiltont. „Úgy tűnik, hogy kiveszett belőle valami – nyilatkozta Ecclestone az Auto Motor und Sportnak. – A legrosszabb, amit tehettek vele, a montreali büntetés volt. Az a büntetés teljességgel helytelen és szükségtelen volt, és valahogyan károsította Sebastiannak a sportágba vetett hitét. Nem csinált semmi veszélyeset, mindenki ugyanúgy reagált volna abban a helyzetben. Lewis okos volt, úgy állította be, mintha veszélyes lett volna."

Ez lehet a döntő momentum Vettel ferraris karrierjében?Forrás: Daimler AG/LAT Images

A 2016-os világbajnok Nico Rosberg szerint azzal együtt nem szabad leírni honfitársát, hogy jelenleg talán minden korábbinál mélyebb gödörben van, ugyanis Vettel akkora önbizalommal rendelkezik, ami elvezetheti a kiúthoz. „Számomra megmagyarázhatatlan, amit Vettel csinál, nem tudok rá magyarázattal szolgálni. Négyszeres világbajnok, egyike a legjobbaknak a mezőnyben, de hogy ilyen hibát kövessen el, csak úgy saját magától megpördüljön egy kanyarban, az nagyon furcsa – nyilatkozta Rosberg a Sky Sports szakértőjeként Vettel monzai megpördüléséről. – Nagyon sötét pillanat lehetett ez neki, a csapattársa épp most vált Ferrari-legendává, és valószínűleg az első számú státuszt is átvette tőle csapaton belül. Ugyanakkor Vettel egyike azoknak a fickóknak, akiknek nagy az önbizalma, ez sokat fog segíteni neki ebben az időszakban. A Forma-1-nek olyan rövid a memóriája, hogy elég egyetlen futam, egy igazán erős verseny, és az ember máris visszatért. Még nem szabad leírnunk, mert nagyon gyorsan talpra állhat, noha nem lesz könnyű."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK