Társoldalunk:
Hírlevél

Alonsónak csak egy módon lehet esélye Indy 500-at nyerni

2019.09.16. 15:18

Az idei Indianapolis 500-at megnyerő Simon Pagenaud azt tanácsolja Fernando Alonsónak, hogy kötelezze el magát teljes mértékben az IndyCar mellett ahhoz, hogy ő is megnyerhesse a legendás versenyt.

Noha jelenleg a terepralizás foglalja le az idejét, Fernando Alonso nem tett le róla, hogy ő legyen a történelem második olyan autóversenyzője, aki megnyeri a Triple Crownt. A spanyolnak ehhez az Indianapolis 500 trófeája hiányzik a gyűjteményéből, a legendás oválpályás viadalnak eddig kétszer fogott neki, 2017-ben a hajrában esett ki az élmezőnyből műszaki hiba miatt, míg az idén kvalifikálnia sem sikerült a futamra. Simon Pagenaud, az idei Indy 500 győztese szerint Alonso növelne az esélyein, ha teljes szezont futna az IndyCarban, de még így is borzasztóan nehéz dolga lenne.

Simon Pagenaud az Indy500 győztesének járó Borg-Warner TrófeávalForrás: AFP/2019 Getty Images/Clive Rose

Alonso 2017-ben és az idén is csak az Indy 500-ra "ugrott be", előbb az Andretti Autosport, az idén a McLaren színeiben. Noha a két próbálkozás alatt látványosan megmutatkozott, hogy mi a különbség egy profi IndyCar-csapat és egy felkészületlen istálló között, előbbivel sem garantált a győzelem.

Tanusíthatja ezt Pagenaud is, aki nyolcadik nekifutásra diadalmaskodott Indianapolisban, és még így sem ő várt a legtovább.

„Nem könnyű megnyerni az Indy 500-at, nekem is beletelt pár évembe, Tony Kanaannak például 13 év kellett, vagy kérdezzék Dario Franchittit, ő is tanusíthatja ezt – nyilatkozta a Penske francia versenyzője a Racefansnek. – Ez egyike a legnehezebben megnyerhető versenyeknek, mert évente csak egyszer rendezik meg. Ötszáz mérföld, nyolc bokszkiállás, amihez tökéletes csapat kell, tökéletes stratégia és a megfelelő motor, miként megfelelő csapattársak, akik segítenek beállítani az autót. Nem lehet hibázni a beállításokkal, különben az ember a mezőny végén fog kullogni egész nap. Egy rémálom, amikor nem jó az autó, mert az ember 400 km/h-val száguld az egyenesek végén egy vadászgép által keltetthez hasonló légörvényben, akkor ezzel mind meg kell küzdenie. A hőmérséklet is nagy gond, ahogy nő, az autó egyre jobban csúszkál, különösen a hátulja, ami nagyon bonyolulttá teszi a helyzetet."

Alonso idei indianapolisi kalandja csúfos kudarccal ért végetForrás: Joe Skibinski | IndyCar/Joe Skibinski

Alonso immár kétszeres Le Mans-i 24 órás-győztesnek mondhatja magát, noha eredetileg az sem volt az ő terepe. Pagenaud szerint bár ott sem könnyű győzni, Indianapolisban még annál is nehezebb. „Ugyanolyan bonyolult, mint megnyerni Le Mans-t, de képzeljék el, hogy 33 olyan pilóta van egy mezőnyben, akik egyformán jó képességűek. Számomra a versenytársak és a többi közrejátszó tényező miatt ez a legnehezebb verseny."

Éppen ezért a francia szerint Alonso akkor tenné a legjobban, ha elköteleződnek egy teljes idény mellett. A McLaren jövőre például teljes szezont fut az IndyCarban, a versenyzőikről azonban még nem döntöttek, mint ahogyan Alonso sem árulta el, hogy mit fog csinálni 2020-ban. „Természetesen ez az ő élete, az ő döntése, az ő karrierje, azt kell tennie, amit helyesnek érez” – mondta Pagenaud.Ami engem illet, én teljes mértékben el akarnék köteleződni, teljes szezont akarnék teljesíteni a csapatommal, hogy megismerjem őket és ők is megismerjenek engem, hogy újra és újra eséllyel vágjunk neki az Indy 500-nak."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK