Társoldalunk:

Egy pilóta már biztosan nem lesz a Mercedes versenyzője 2021-ben

2019.09.11. 16:48

Esteban Ocon neve az idén felmerült már a Mercedes egyik 2020-as versenyzői ülésével kapcsolatban, és Toto Wolff elárulta, a francia pilóta 2021-ben sem ülhet Ezüstnyílba.

A Belga Nagydíj előtt a Mercedes bejelentette, hogy meghosszabbították Valtteri Bottas szerződését, és a Renault is nyilvánosságra hozta, hogy Esteban Ocon versenyzőként visszatér az istállójukba. Ocon neve korábban felmerült Bottas ülésével kapcsolatban is, de a Toto Wolff vezetésével működő istálló végül a finn pilótának szavazott bizalmat.

Ocon az idei szezont a kispadon, a Mercedes tartalékpilótájaként töltötte, mivel nem maradt neki versenyzői ülés a mezőnyben. Tavaly a Renault és a McLaren is gondolkodott a francia tehetség szerződtetésén, de ez meghiúsult, mert a Mercedes nem akarta protezsáltját teljesen elengedni, és nyitva hagyták a lehetőséget, hogy a későbbiek során visszahívják Ocont.

Ocon még a Mercedes színeiben dolgozikForrás: AFP/2019 Getty Images/Charles Coates

Az Olasz Nagydíjon Wolff megerősítette, hogy változott a helyzet, és nincs olyan záradék Ocon új szerződésében, ami lehetővé tenné, hogy 2021-ben visszatérjen a Mercedeshez. Ez azt jelenti, hogy Ocon nem lesz játékban, amikor Lewis Hamilton és Bottas is tárgyalni kezd a szerződésük esetleges meghosszabbításáról.

Ő már a Renault teljes jogú versenyzője a következő két évre, és mindkét félnek vannak bizonyos opciói a folytatásra vonatkozóan. Nincs olyan záradék, ami visszahozná őt 2021-re”

– árulta el Wolff a Racefans kérdésére. Ocon a múlt hétvégén, Monzában még Mercedes uniformisban volt jelen, és hallgatta a csapat rádióforgalmazását is, de már a Renault szerelőivel is barátkozott néhány vicc erejéig. Wolff egyelőre nem döntötte el, hogy mikor zárják ki a francia pilótát a csapat működéséből.

Jövőre már a Renault versenyzője leszForrás: Getty Images/2016 Anadolu Agency

„Esteban és én egy héttel ezelőtt beszélgettünk arról, hogy meddig kellene fenntartani a különböző szerepköreit – mondta Wolff. – Én azt mondtam, hogy minél tovább marad, annál több információt visz magával, ő pedig azt, hogy nyilvánvalóan mindent el fog vinni. Úgyhogy, ez egy átmeneti időszak” – vélte.

Ocon korábban a Renault jogelődje, a Genii tehetségkutatójának tagja volt, majd, amikor a Genii által működtetett Lotus csődbe ment, a Mercedes karolta fel, és juttatta be őt az F1-be.

„Ő a szimulátorpilótánk és ez fontos feladatkör, ami segíti a fejlesztéseinket, de lépésről lépésre Esteban kiszorul majd a megbeszélésekről, amelyek a jövőt érintik, és befolyásolják a következő évi autót vagy érzékenynek tartjuk mérnöki és innovációs szempontból. A szezon során azonban velünk van, és nagyon értékes munkát végez, amire szükségünk van a bajnoki győzelem érdekében.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK