Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes csapatfőnöke kiállt az ismét hibázó Vettel mellett

2019.09.11. 09:19

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, valamint Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója is védelmébe vette az Olasz Nagydíjon nagyot hibázó Sebastian Vettelt. Utóbbi szerint a négyszeres világbajnoknak most a Ferrari támogatására is szüksége lesz, amit Monzában nem kapott meg.

Az elmúlt bő egy évben Sebastian Vettel rengeteget hibázott, az Olasz Nagydíjon elkövetett baki már a kilencedik rontása volt versenyen, azonban Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint nem szabad leírni a négyszeres világbajnokot, amiben Ross Brawn is egyetért vele.

A monzai futam hatodik körében Vettel teljesen egyedül autózott, amikor megpördült az Ascari sikánban, ráadásul a megforgás után nekiment az őt kikerülni igyekvő Lance Strollnak, amiért súlyos büntetést kapott. A német versenyzőt rengetegen kritizálják, Wolff és Brawn viszont kiállt mellette.

Vettel kicsúszása tisztán vezetői hiba voltForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A verseny után Vettel visszaesett a világbajnoki pontverseny ötödik helyére csapattársa, a zsinórban két győzelmet arató Charles Leclerc mögé. Wolff szerint a Ferrari pilótája fel fog állni a mostani, csalódást keltő eredményéből. „Az utóbbi időben rossz versenyei voltak, de nem szabad leírni, hiszen ő egy négyszeres világbajnok” – nyilatkozta a Crash.net-nek. A különbség a jó és a kiváló versenyző között, hogy utóbbi fel tud állni a hullámvölgyekből is. Nincs kétségem afelől, hogy ezt ő is meg tudja tenni." 

Ross Brawn, aki a Ferrarinál és a Mercedesnél is dolgozott, egyetértett Wolff szavaival, a mostani helyzetet pedig a 2014-es idényhez hasonlította. „Örök igazság, hogy egy versenyzőnek minden körülmények között a csapattársa a legnagyobb ellenfele – mondta a Forma-1 sportért felelős igazgatója. – Sebastian ugyanazt éli meg, amit 2014-ben, az utolsó Red Bullban töltött évében. Akkor Daniel Ricciardo volt az a fiatal pilóta, aki hihetetlen tempót produkált."

Brawn szerint Vettelnek ugyanaz a gondja, mint 2014-ben, azaz nagyon erős a csapattársaForrás: AFP

Brawn kitért az Olasz Nagydíjon történtekre is, a megpördülésért kizárólag a német versenyzőt tartja vétkesnek. A Q3 után úgy érezte, hogy a csapat és Leclerc cserbenhagyta, a pole pozíció megszerzéséért vívott csatában  – vélekedett. – Viszont ami a futamon történt, az csakis az ő felelőssége. Sebastian két hibát is elkövetett, és ezek még rosszabbul festenek Leclerc két győzelmének fényében." 

Brawn hozzátette, a Ferrari pilótájának a csapat segítségére van szüksége, hogy visszanyerje régi formáját. 

„Vettel egyértelműen sportágunk egyik legnagyobb alakja – szögezte le. – Most viszont nehéz időszakon megy keresztül, ezért fontos neki a csapat támogatása, hogy visszaszerezze a hiányzó magabiztosságát."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK