Társoldalunk:
Hírlevél

A legendás imolai pálya visszacsábítaná az F1-et San Marinóba

2019.09.11. 10:24

Imolában legutóbb 2006-ban rendeztek Forma-1-es futamot, azóta Monza az egyedüli verseny Olaszországban, a San Marinói Nagydíjnak otthont adó pálya az Olasz Nagydíj szerződésének meghosszabbítás után azonban szeretne visszakerülni a versenynaptárba.

Az idei Olasz Nagydíj előtt jelentették be, hogy a monzai pálya 2024 végéig meghosszabbította szerződését az F1-gyel, még legalább 5 évig lesz tehát verseny Itáliában. Igen ám, de volt idő, amikor nem az volt a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mennyi. Legutóbb 2006-ban fordult elő, hogy kétszer is ellátogatott Olaszországba a száguldó cirkusz mezőnye, Imolában San Marinói Nagydíj néven rendeztek versenyt, azóta azonban kizárólag Monza képviselte az olaszokat. Az imolai pálya elnöke szerint a jövőben ez változhat, szeretnék ugyanis visszacsábítani a Forma-1-et a miniállamba.

A 2004-es San Marinói Nagydíj rajtjaForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Atp Arthur Thill

Imolában eddig 26 F1-es futamot rendeztek, volt olyan is, amikor ott tartották az Olasz Nagydíjat, nagyrészt azonban a San Marinói Nagydíjnak adott otthon a pálya, amely

jelenleg is első osztályú FIA-minősítéssel rendelkezik, lehetne tehát rajta F1-es versenyt rendezni.

A 2007-ben módosított vonalvezetésből kikerült a célegyenes előtti sikán, a Variante Bassa, a Rivazza után tehát igen hosszú egyenes vezet a Tamburellóig, jó előzési lehetőséget kínálva. Az újabb projekt a kiszolgáló létesítmények felújítása és kibővítése, a pálya által kiadott közlemény szerint „készek elfogadni a kihívást" arra vonatkozóan, hogy visszavigyék a Forma-1-et Imolába.

Az olasz autóklub elnöke, Angelo Sticchi Damiani által végzett munka, amellyel Olaszországban tartotta a Forma-1-et, újra megnyithatja a lehetőséget, még a mi történelmi versenypályánknak is, hogy a vörös autók és az egész cirkusz visszatérjen ide – nyilatkozta Uberto Selvatico Estense, a pálya elnöke. – Ennek eléréséhez elengedhetetlen a regionális és városi intézmények teljes támogatása, miként az Monza és Mugello esetében is megvan."

A Dromo cég végzi a paddock kibővítését, a rajzon az erről készült tervek láthatókForrás: Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola

Noha az imolai közlemény a többek között a gyorsaságimotoros-világbajnokságot is vendégül látó mugellói pályát is említi, a Forma-1-es futamot még soha nem rendező helyszínnek rövid távon nincsenek olyan tervei, hogy fogadja a száguldó cirkusz mezőnyét. A pálya kedden tett közzé egy gazdasági tanulmányt, amely alapján az éves tevékenysége 130 millió euróval járul hozzá a környék gazdaságához, egy korábbi tanulmány szerint pedig több mint 1000 munkahelyet teremtett a város körzetében és Toszkánában.

Tesztelésre korábban sokat használták a mugellói pályát, első sorban a Ferrari körözött rajta, 2012-ben azonban kollektív tesztet is rendeztek szezon közbenForrás: Mercedes

Paolo Poli, a mugellói pálya igazgatója azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy a Ferrari tulajdonában levő aszfaltcsík hosszabb távú tervei között szerepelhet F1-es futam rendezése. Az elsődleges cél, hogy megújítsuk a szerződésünket a MotoGP-vel, öt éven belül azonban elgondolkozunk azon, hogy Toszkánába hozzuk a Forma-1-et – nyilatkozta az olasz Ansa hírügynökségnek. – Ehhez szükség van országos szintű együttműködésre, miként azt Monza esetében is látjuk. Fontos észben tartani, hogy más olasz pályákkal ellentétben Mugellót nem az állam működteti. 2006 és 2016 között a Ferrari rengeteget invesztált abba, hogy növelje az infrastruktúránk minőségét és az itt dolgozók professzionalizmusát azért, hogy ügyfeleinek világszerte magas színvonalat nyújthasson."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK