Társoldalunk:
Hírlevél

Főnöke szerint Leclerc nyomás alatt még jobban teljesít

2019.09.09. 13:15

Leclerc sorozatban második futamgyőzelmét aratta az Olasz Nagydíjon. A monacói pilóta a taktikát, míg csapatfőnöke az ő kvalitásait méltatta a leintés után.

Leclerc személyében kilenc év után nyerte meg újra Ferrari-pilóta a monzai versenyt. A nagy csatában megszerzett diadalban a jó gumitaktika, valamint a sportfelügyelők döntése is kulcsszerepet játszott, és persze a pilóta érdemeit sem lehet elvitatni.

A verseny jelentős részében a Mercedes valamelyik versenyzője két másodpercen belül volt a Ferrari mögött. Főleg Lewis Hamilton volt veszélyes az első helyre, a vele való csata közben Leclerc el is követett néhány apró hibát, de ezek végül nem kerültek a futamgyőzelmébe.

A tifosi nagyon várt már a hazai diadalraForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

„Nyilvánvalóan nagyon nehéz volt, amikor Lewis autózott mögöttem – jelentette ki a monacói pilóta a futam utáni sajtótájékoztatón. – Tudtam, hogy ő ritkán hibázik, úgyhogy nekem is koncentrálnom kellett. Voltak ugyan rontásaim, de szerencsére ezek miatt nem vesztettem pozíciót. Valtteri (Bottas)t pedig a forgalom hátráltatta, ami persze számomra jól jött."

A kerékcserénél a Ferrari a közepes helyett a kemény keveréket választotta a verseny második etapjára. Ez később kulcsmomentumnak bizonyult, hiszen így az abroncsok nem koptak el olyan mértékben, hogy annak drasztikus tapadásvesztés legyen a következménye.

„Nehéz szituációban voltunk, hiszen mindkét Mercedes mögöttünk ment, mi pedig egyedül voltunk – mondta Leclerc. – Ők megtehették, hogy az egyik autóval hamar, a másikkal később állnak ki. Nem volt könnyű dolgunk, de a kemény keverékkel végül jó döntést hoztunk."

Leclerc egy héttel az első után a második győzelmét is megszerezteForrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

A monacói pilóta egy idő után érzett némi tapadásvesztést, de úgy véli, hogy a gumik még jó pár körön keresztül kitartottak volna.

A futam során Leclerc egyszer kiterelte Hamiltont a pálya szélére, ami miatt figyelmeztetést kapott egy fekete-fehér zászló formájában. A Ferrari versenyzője megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint az Ausztriában történtek óta agresszívebben csatázik a pozíciókért. Magával az esettel kapcsolatban pedig biztos benne, hogy szabályosan járt el.

Nyilván tisztában voltam vele, hogy a jobb oldalamon van – mondta. – Kicsit korán fékezett, ami vélhetően szándékos volt, mert nem akart a külső íven próbálkozni. Még nem láttam a felvételt, de biztos vagyok benne, hogy meghagytam az egyautónyi helyet."

Binotto: A nyomás még jobbá teszi Leclerc-t

Leclerc a nyári szünetről remek formában tért vissza. Belgiumban és Olaszországban is megszerezte a pole pozíciót, másnap pedig megnyerte a futamot. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke meg is van elégedve pilótája teljesítményével.

Leclerc a győzelmet ünnepliForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„A nyári szünet óta fantasztikusan vezet, ezt ma is láthattuk a védekezésén – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Csupán apró hibákat követ el a pályán."

Nyomás alatt pedig még jobban teljesít.

A harmadik helyen végző Hamilton már Spában is méltatta kollégája teljesítményét: akkor kifejtette, hogy egy nagy tehetség felemelkedését követhetjük végig. A dicsérő szavakkal ezúttal sem fukarkodott.

„Gratulálok a Ferrarinak és Charles-nak is! Remek munkát végzett, Valtteri és én is nagy nyomást helyeztünk rá" – mondta a verseny utáni interjúk során, a sajtótájékoztatón pedig így folytatta: "Próbáltam megnehezíteni a dolgát, amennyire csak tudtam. Volt néhány necces szituáció, amit valószínűleg meg fogunk beszélni, de semmi komoly nem történt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK