Társoldalunk:

Legközelebb eltiltják Vettelt egy ilyen veszélyes manőverért

2019.09.09. 12:00

A Ferrari versenyzőjének elővigyázatosnak kell lennie a következő három versenyen, mert ha összeszed még 3 büntetőpontot, eltiltják. Ez egyetlen nagyon veszélyes manőverrel összegyűlhet.

Még senkit sem tiltották el F1-es versenyről az ebben az évtizedben bevezetett büntetőpontos szabály miatt, de Danyiil Kvjat és Romain Grosjean már játszott a tűzzel a korábbi években és majdnem kigyűlt nekik 12 strigula egy év alatt.

Monzai veszélyes manőverével most Sebastian Vettel körül kezd fogyni a levegő, ugyanis a kiszabható maximummal, 3 fekete ponttal szankcionálták (a tíz másodperces stop&gón túl), amiért a megpördülése után veszélyesen folytatta a vezetést és nekiment Lance Strollnak. Így 9 büntetőpontnál tart az aktuális tizenkét hónapos periódusban, és ebből egy sem évül el a következő három verseny alatt, tehát nagyon oda kell figyelnie Szingapúrban, Oroszországban és Japánban a pályán.

Sebastian Vettel nincs jó formábanForrás: NurPhoto via Getty Images/Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto/Emmanuele Ciancaglini

Legközelebb október közepén fog 2 büntetőpont eltűnni a jogosítványából. A többieknek nem nagyon kell aggódniuk a saját helyzetük miatt, a szabálytalansági listán Vettel mögött Stroll áll 7 ponttal.

Michael Masi versenyigazgató kifejtette, Strollt miért szankcionálták másképp, aki az ütközés után szintén veszélyesen állt menetirányba és leterelte a kavicságyba Pierre Gaslyt. "A különbség az volt, hogy Sebastian veszélyesen tért vissza, aztán ütközést okozott, míg Lance csupán veszélyesen tért vissza" – magyarázta.

A Racing Point pilótájára bokszutcán áthajtásos (tehát nem megállásos) büntetést szabtak ki, továbbá 2 büntetőpontot. Masi szerint az sem mentség, hogy a magas fejtámasztól nem láttak ki oldalra. Ha kétség merül fel, legyenek óvatosak – üzente.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK