Vágólapra másolva!
A Forma-3-ban versenyző Alex Peroni nem úszta meg sérülések nélkül szombati balesetét. Az ausztrál pilóta stábjának tájékoztatása szerint Peroni agyrázkódást, valamint csigolyatörést szenvedett.

Óriási bukással zárult a Forma-3-as versenyzők szombaton megrendezett monzai futama. A balesetet egy, a Parabolica külső ívén elhelyezett „hurka" okozta, amit Alex Peroni autója feltépett, a jármű ezután ócskán a levegőbe emelkedett, majd a drótkerítésnek ütközött. Az eset után többen kikeltek a borda ellen, azt azonnal el is távolították a pálya mellől.

A Campos Racing versenyzője látszólag sértetlenül szállt ki a kocsiból, a saját lábán hagyta el a roncsot, ennek ellenére a protokoll szerinti a pályakórházba való elszállítása után egy külső egészségügyi központba vitték. Stábja az ausztrál pilóta közösségi oldalán közölte a pontos diagnózist.

„Alex jelenleg kórházban van, és bent is tartják, hogy további vizsgálatokat végezzenek el a hátán – olvasható a közleményben.

Továbbá agyrázkódást is szenvedett, a sisakja nagyon megsérült. Amint lehetséges, Alex otthon visszatér Tasmaniába, hogy ott folytassa a felépülést."

Alex Peroni 2018-ban Forrás: DPPI/Clement Luck

A közlemény arra is kitér, hogy Peroni életét a tavaly bevezetett glória, a fejvédő, valamint a rendkívül erős túlélőcella mentette meg, noha a glória bevezetését sokan ellenezték a nem túl üdítő látvány miatt. Éppen ezért a stáb nagyon hálás azoknak, akik küzdöttek a sportág biztonságosabbá tételéért.

A Forma-1 versenyigazgatója, Micahel Masi kijelentette, megvizsgálják az általa "őrületesnek" nevezett baleset körülményeit. Elmondása szerint a vizsgálatok azt mutatták,

Peroni érkezése előtt nem lazult meg a hurka, és nem gondolja, hogy e megoldásokat el kellene tüntetni a többi pályáról is.

A balesettel kapcsolatban több jelenlegi Forma-1-es pilóta is megszólalt. A Renault pilótája, Daniel Ricciardo döbbenten nézte a képsorokat, ugyanakkor örült, hogy mutatták az esetet.

„Nem gondoltam volna, hogy egy rázókőnek ilyen hatása lehet – nyilatkozta az Autosportnak még a futam előtt. – Amikor láttam, nem hittem a szememnek, viszont örültem, hogy mutatták az ismétlést, mert ez azt jelentette, hogy a pilóta jól van."

Peroni egy F3-as teszten Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A világbajnoki éllovas Lewis Hamilton szerint vissza kellene térni a korábban használt kiépítésre a Parabolicánál. A brit versenyző úgy véli, nem az aszfaltozott bukótérre elhelyezett „hurka" a megfelelő megoldás.

– jelentette ki. – Régen némi idegességgel vettük be, mert tudtuk, ha átlépjük a határt, akár a falban is kiköthetünk. Az aszfaltozott bukótérrel az a legnagyobb baj, hogy nem bünteti, ha átlépjük a határt. A rázókő pedig csak tüneti kezelés."

Hamiltonnal szemben Nico Hülkenberg nem gondolja, hogy nagy változtatásokat kell eszközölni, szerinte a pilóták is lehetnének elővigyázatosabbak.

„Nem hiszem, hogy olyan sokat kellene erről beszélnünk – szögezte le a német pilóta. – Néhány dolgot nyilván át kell gondolni, de a versenyzőknek és mindenki másnak is elővigyázatosnak kell lenniük, és akkor minden rendben lesz. Persze a nem mindennapi helyzetek okozhatnak nem mindennapi baleseteket."