Társoldalunk:
Hírlevél

Rosberg: Vettel olyan volt, mint anno Barrichello

2019.09.04. 16:49

Élesen bírálta Sebastian Vettelt korábbi ellenfele, Nico Rosberg. A 2016-os világbajnok Michael Schumacher egykori vízhordójához, Rubens Barrichellóhoz hasonlította honfitársát.

A múlt hétvégén rendezett Belga Nagydíj során a Ferrari megszerezte a várva várt idei első futamgyőzelmét, azonban az előszezoni várakozásokkal ellentétben azt nem a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, hanem Charles Leclerc érte el. Vettel ráadásul kénytelen volt látványosan félreállni csapattársa útjából, és később segíteni őt a siker érdekében.

Vettel a futam után azt mondta, szívesen feltartotta Lewis Hamiltont, hogy előnyös helyzetbe hozza Leclerc-t, mielőtt a gumikkal bajlódva annyira lelassult, hogy a Mercedes meg tudta előzni. Ettől függetlenül a helyzet kellemetlen volt egy rutinos pilóta számára, és ezt korábbi ellenfele, Nico Rosberg sem volt rest szóvá tenni. 

Vettel pont annyira akadályozta Hamiltont, hogy ellenfele ne tudja utolérni a csapattársát, Leclerc-tForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A történtek láttán Rosbergnek rögtön Rubens Barrichello ugrott be: a brazil versenyző 2000 és 2005 között többször is alávetette magát a csapat akaratának, és segítette Michael Schumachert a világbajnoki küzdelmekben. Barrichello általában akkor is hajlandó volt erre amikor ez látszólag teljesen indokolatlan volt, például a 2002-es Osztrák Nagydíjon, nagy botrányt kavarva. 

„Szegény Vettel ezen a versenyen Barrichellóra emlékeztetett – mondta 2016 világbajnoka saját videóblogjában. – Elengedte a csapattársát, és őt segítette győzelemhez. Megdöbbentő ez egy négyszeres világbajnoktól.” Rosberg hozzátette, honfitársának nem fekszik az idei Ferrari. A 34 éves egykori pilóta az okokat is tudni véli.

Barrichello (jobbra) többször félreállt Schumacher (balra) útjábólForrás: AFP

„Vettel momentán szenved a kocsiban. A hátsó része nagyon idegesen viselkedik, emiatt pedig nem tud annyira magabiztosan vezetni” – magyarázta. Rosberg nemcsak kritizált, hanem dicsért is: Charles Leclerc teljesítménye őt is meggyőzte, nem csoda, hogy az Olasz Nagydíjon is őt tartja a legesélyesebbnek.

„Nagyszerű munkát végzett. Egész évben nagyon jól megy, az első futamgyőzelem pedig meg fogja hozni a mentális áttörést – jelentette ki.  – A következő helyszín Monza, ami szintén egy nagy motorerőt igénylő pálya, így Leclerc ismét esélyesként fog indulni. Egy tifosi előtt aratott diadal pedig csodálatos lenne.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK