Társoldalunk:

A Mercedes már átérzi a Red Bull pár évvel ezelőtti helyzetét

2019.09.04. 16:39

A Belga Nagydíj hétvégéje alatt a Ferrari végig gyorsabb volt a Mercedesnél. A különbség elsősorban a motorerőben keresendő: az olasz istálló autói sokkal gyorsabbak voltak az egyenesekben, mint Lewis Hamilton és Valtteri Bottas. Ennek fényében Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elégedett a kettős dobogóval.

Spában a Ferrari magára talált, Charles Leclerc, valamint Sebastian Vettel az egész hétvégén a mezőny előtt járt. A Mercedes számára aggasztó lehet riválisa fölénye a motorerő tekintetében. Az, hogy végül a 2. és a 3. helyen értek célba, csak a Ferrarik kevésbé hatékony gumikezelésének és Vettel stratégiájának köszönhető. Ezzel Toto Wolff is pontosan tisztában van.

„A verseny előtt aláírtam volna ezt az eredményt, mivel tudtuk, hogy az egyenesekben hátrányban vagyunk a Ferrarikhoz képest – nyilatkozta a verseny után az Autosportnak. – Az első kanyarban például Sebastian nagyon lesodródott a pályáról, de még így is vissza tudott előzni minket.”

Hamilton (balra) hiába kukucskált, csak akkor tudta megelőzni Vettelt (középen), amikor már a német pilóta abroncsai elkoptakForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Wolff hozzátette, most már tudja, hogy mit érezhettek a Red Bullnál a 2014-es és 2015-ös szezon során. Az osztrák csapat a hibridkorszak elején hasonló problémákkal nézett szembe, akkoriban éppen a Mercedes-motorral nem tudta felvenni a versenyt az általuk használt Renault-erőforrás.

Wolff szerint Monzában is hasonló lesz a kép, ugyanis ekkora hátrányt nem lehet egy hét alatt ledolgozni. Ugyanakkor bíznak benne, hogy vasárnap közelebb tudnak kerülni a Ferrarikhoz.

Korábban a Red Bullnak esélye sem volt megelőzni a Mercedeseket az egyenesekbenForrás: AFP/2016 Getty Images/Clive Mason

„Nem hiszem, hogy öt nap alatt találunk 15 km/h-t, de nem szeretnék panaszkodni, igyekszünk a lehető legjobban felkészülni – mondta. – Monza a Ferrarinak kedvező helyszín, de mindent meg fogunk tenni.

Lewis Hamilton osztja főnöke véleményét, szerinte az Olasz Nagydíjon megint nehéz dolguk lesz.

„A Ferrari lesz az esélyes – jelentette ki a verseny utáni sajtótájékoztatón az ötszörös világbajnok. – Ezen a hétvégén körönként több mint egy másodperccel voltak gyorsabbak. Ezzel Valtteri és én nem tudunk mit kezdeni, ahhoz pedig túl kevés kanyar van, hogy ott visszahozzuk a különbséget.”

Hamilton hozzátette, az abroncsok terén ők vannak előnyben, ezért vasárnap ismét egy szoros versenyre számít. „Sokkal jobb a gumikopásunk, a verseny pedig hosszú – jelentette ki. – Remélhetőleg egy újabb szoros versenyünk lesz, a mostani hétvégéhez hasonlóan.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK