Társoldalunk:

Räikkönen főnöke Verstappent okolja a két pilóta ütközéséért

2019.09.02. 11:41

A vasárnapi Belga Nagydíjon már az első kanyarban összeütközött a futamot az ötödik helyről kezdő Max Verstappen a hatodik rajtkockából induló Kimi Räikkönennel, a koccanás mindkettejük versenyét tönkretette. A két csapatfőnök, Christian Horner és Frédéric Vasseur másképp látta a történteket.

Spában megszakadt Max Verstappen pontszerző sorozata. A holland pilóta utoljára a tavalyi Magyar Nagydíjon maradt pont nélkül, azóta minden hétvégén az első öt hely valamelyikén végzett. Vasárnap az első kört sem tudta teljesíteni, köszönhetően a rajt utáni incidensnek. A Red Bull pilótája és csapatfőnöke, Christian Horner szerint is versenybaleset történt, az Alfa Romeónál viszont más véleményen vannak.

Verstappen és Räikkönen összeér az első kanyarbanForrás: DPPI/Dppi

Verstappen nagyon rosszul kapta el a rajtot, rögtön az indítás után Räikkönen és Sergio Pérez is megelőzte. Hogy mentse a menthetőt, a holland egy késői fékezéssel a La Source-ban bebújt a finn versenyző mellé, ám mindkettőjüknek már nem maradt hely. Összeértek, Räikkönen két kerékkel a levegőbe emelkedett, míg Verstappen felfüggesztése eltört, így az Eau Rouge-banl a falban kötött ki. Az Alfa pilótája folytatta a futamot, de a sérült karosszéria miatt nem volt esélye jó eredményt elérni.

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke úgy véli, felesleges volt a Red Bull versenyzőjének manővere. Szerinte várnia kellett volna, hiszen ezen a pályán az átlagosnál könnyebb előzni.  

„Nem tudom, mi történt Verstappennel , de a semmiből érkezett meg, a fékezés pillanatában még Pérez is előtte volt – nyilatkozta a francia szakember az Autosportnak. – Az első kanyarban próbált két autót is megelőzni, ami butaság. Nem Magyarországon vagy Monacóban vagyunk, Spában rengeteg lehetőség van előzni."

Törött felfüggesztéssel Verstappen már az Eau Rouge-t sem tudta bevenniForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke kiemelte, hogy pilótájának az elmúlt egy évben ritkán látható szériája volt. Emellett felhívta a figyelmet, hogy Verstappen és Räikkönen már korábban is keveredett hasonló szituációba a pályának ugyanezen pontján. „Maxnak a tavalyi Magyar Nagydíj óta tartott az a rendkívüli sorozata, hogy minden futamot az első ötben zárt. Ez huszonegy versenyt jelent, vagy valami hasonlót – méltatta pilótáját. – A mostani eset szinte megegyezett a 2016-ban történtekkel, amikor szintén Kimi volt a másik szereplő" – tette hozzá.

Horner szerint Räikkönen nem látta a bevetődő Verstappent, de nem hibáztatja a finn versenyzőt. Úgy véli, versenybaleset történt, ami egy jobb rajttal elkerülhető lett volna.

„Nem hiszem, hogy Kimi látta volna, talán pont a holtterébe esett. Mindenesetre versenybaleset volt – jelentette ki. – Nem startoltunk jól, emiatt pedig bekerültünk a sűrűjébe. Ez sajnos megpecsételte a versenyünket."

Karun Chandhok, a Sky Sports szakértője elemzi, hogy Räikkönen miként húzódott belülre, nem hagyva helyet Verstappennek, valamint hozzáteszi, hogy ezt látva talán a holland is ráléphetett volna a fékre. A videóból kiderül, hogy a két versenyző az Eau Rouge-ban is összeért, amikor az Alfa kívülről kerülte az irányíthatatlanná váló Red Bullt, a végén pedig láthatjuk a két versenyző kísértetiesen hasonló 2016-os spái koccanását

Az FIA Hornerrel értett egyet: a sportfelügyelők ugyan vizsgálták az esetet, de nem adtak büntetést egyik érintettnek sem. Michael Masi, a Forma-1 versenyigazgatója ki is fejtette a döntés hátterét.

„Miután beküldtük a biztonsági autót, megnéztük, pontosan hogyan zajlottak az események” – mondta.Mivel a verseny első körének első kanyarjában történt az ütközés, ezért versenybalesetnek nyilvánítottuk."

Räikkönennek mostanában nincs szerencséje Belgiumban. Az utóbbi négy alkalomból háromszor is összeért valakivel közvetlenül a rajtot követően, ráadásul mindháromszor egy Red Bull-lal találkozott, hiszen a Horner által említett eset mellett tavaly Ricciardo autója vágta ki a gumiját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK