Társoldalunk:

Leclerc az elhunyt Hubert-nek ajánlotta első F1-es győzelmét

2019.09.01. 18:10

A monacói pilóta szerint még hetekre is szükség lehet ahhoz, hogy feldolgozza barátja, Anthoine Hubert halálát és a baleset másnapján elért első F1-es nagydíjgyőzelmét. A Ferrari szerint a tragédia mellett is örülni kell az ifjú tehetség sikerének, amiben Sebastian Vettel is közreműködött.

Megtört a jég Charles Leclerc és a Ferrari számára is, hiszen a Belga Nagydíjon végre sikerült győzelmet szerezniük. Ez a monacói pilóta pályafutása során az első F1-es nagydíjgyőzelem, a Scuderia számára pedig az első siker Kimi Räikkönen tavaly októberi, Austinban elért elsősége óta. A másik autót vezető Sebastian Vettel a 4. helyezett lett.

Leclerc pályafutása harmadik F1-es pole pozícióját váltotta győzelemre, de az öröme nem lehetett teljes, mert szombaton Spában életét vesztette korábbi ellenfele és honfitársa, Anthoine Hubert F2-es pilóta, akivel személyesen is jó barátságot ápolt. A Ferrari versenyzője a szerencsétlenül járt sportolónak ajánlotta győzelmét.

Bahrein és Ausztria után Leclerc győzelemre váltotta a pole pozíciót - GalériaForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

„A tegnapi nap hatalmas sokk volt, nemcsak nekem, mindenki másnak is. Anthoine, én, sőt Pierre [Gasly] és Esteban [Ocon] is ugyanazon a versenyen kezdett a gokartban, még 2005-ben – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Visszajönnek az emlékek. Nem tudom ma teljesen élvezni a győzelmet, talán egy pár hét múlva ráébredek, amikor minden leülepszik.” 

Amint átszeltem a célvonalat, legalább ezt kipipálhattam a gyerekkori álmaim közül, és most összpontosíthatok a jövőre, hogy fejlődjek, és remélem, még sok [győzelmet] szerzek.” 

Leclerc a kerékcseréig vezette a versenyt, aztán a korábban kihívott Vettel állt az élre, de a 21 esztendős versenyző gyorsan utolérte német csapattársát. Vettelt félreállították Leclerc útjából, majd a négyszeres világbajnok próbálta feltartani Lewis Hamiltont, aki az utolsó körre már veszélyt jelentett Leclerc-re is. „Nagyon kedves volt Sebtől, nélküle sokkal nehezebb lett volna megnyerni ezt a versenyt, köszönöm neki” – mondta a győztes.  

Taktikai szempontból a verseny kulcsmomentuma az volt, hogy Vettelt már korán kihívta a Ferrari kereket cserélni, ezzel elérték, hogy átmenetileg a Mercedesek előtt maradjon, de a korábbi belgiumi győztes abroncsai gyorsabban elkoptak, így először Hamilton, majd Valtteri Bottas is utolérte őt, és egy plusz kerékcserére volt szüksége. Vettel elismerte, a csapat sikerének örül, de nem elégedett. 

Végül is, nem volt elég jó a tempóm. Küszködtem a gumikkal, pedig ez általában egyáltalán nem okoz problémát, de nehéz verseny volt.” 

„Az első kiállás után világos volt, hogy nem küzdhetünk [a győzelemért], és csak annyit tehettem, hogy segítsem a csapatot – mondta a Sky Sportsnak. – Szenvedtem a kanyarokban, ez lehetővé tette a számára, hogy a közelembe kerüljön. Nem sokáig tudtam feltartani, megpróbáltam elérni, hogy időt veszítsen, és Charles némi teret nyerjen, és ez végül is elég lett, úgyhogy összejött.”

Leclerc a rajttól vezetett, de Vettel segítségére is szüksége volt - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Hubert balesetére reagálva Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke elismerte, vegyes érzések kavarognak benne, de többször is leszögezte, hogy Leclerc „fontos” győzelmet szerzett, aminek örülni kell. „Örülök, mert adódtak már lehetőségei az idei szezon során, ezek nem váltak valóra. Talán nem ez a legjobb alkalom nyerni, de nagyon fontos volt” – összegzett a csapatfőnök. 

Binotto nem foglalkozott azzal, hogy megerősíti-e a helyzetét, hogy végre az ő irányítása alatt is nyert a Ferrari. Kijelentette, szerinte nem ez volt Leclerc utolsó sikere. 

A Sky Sports kérdésére megerősítette, hogy a további futamokon is mindig azt a pilótát támogatják majd, akivel a legjobb esély van a pontok maximalizálására. Úgy vélte, muszáj volt korán kihívni Vettelt, hogy elkerüljék az elévágást a Mercedes részéről. „Nem volt más választásunk. Sebastian segítőkész volt Charles felé, csapattársként nagyon jól összedolgoztak, ez fontos a csapat egysége szempontjából. Neki is biztosan lesz lehetősége a jövőben.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK