Társoldalunk:

Verstappen nem használhatta a legerősebb motorüzemmódot az időmérőn

2019.08.31. 18:06

Mint utólag kiderült, Max Verstappen nem tudta használni a Honda időmérős motorüzemmódját a Belga Nagydíj időmérőjén, ezért nem volt esélye versenyre kelni a Mercedesszel. A holland pilóta így sem szomorkodik, vasárnap visszavágna.

Nem a mostani volt a Red Bull történetének legjobb időmérője, Max Verstappen az ötödik, Alex Albon a 14. helyen végzett, jóllehet, utóbbinak nem is a minél gyorsabb köridő elérése volt a célja. A bikások a pénteki nap alapján harcban lehettek volna legalább a Mercedesekkel, a hollandnak azonban a harmadik szabadedzésen és az időmérőn is technikai gondjai voltak, ez azonban a futamon vélhetően nem fogja hátráltatni, úgyhogy a dobogót azért megcélozta.

A két Red Bull közül csak az egyiknek számított az időmérő - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Nem sokon múlt, hogy Verstappen már a Q1-ben búcsúzzon, első nekifutásra ugyanis nem tudott mért kört teljesíteni, mivel már ekkor gondok adódtak az autójával.

A bokszba visszatérve megoldotta a problémát a Red Bull, amiről később Verstappen elmondta, hogy az időmérős motorüzemmódhoz volt köze, ezt nem is tudták használni a folytatásban.

„Rendben volt az időmérő, ugyanakkor az egész hétvégén problémánk volt az időmérős motorbeállítással, amikor használni akartuk, egyszerűen nem működött, ezért eléggé konzervatív motorüzemóddal kelett köröznünk, ami miatt veszítettünk egy kis időt – nyilatkozta a holland a Sky Sportsnak. – Ez sajnálatos, persze nem azt akarom mondani, hogy enélkül a Ferrarikkal harcoltunk volna, de egyértelműen lett volna esélyem felvenni a versenyt a Mercedesekkel. Végső soron pozitív az is, ahol most vagyunk, a versenyen ráadásul nem használja senki az időmérős üzemmódot, úgyhogy jó esélyünk van a dobogóra."

Alex Albonnál többet senki nem készült a futamra - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

A másik Red Bullban Alex Albonnak nem kellett az időmérős motorüzemmód miatt aggódnia, az ő autójában ugyanis a Honda legújabb specifikációjú erőforrása dolgozott, az azzal és hozzá kapcsolódó erőforráselemek cseréjével járó rajtbüntetés miatt pedig a hétvége kezdetétől fogva a versenyre készült, még azzal sem zavarta meg a Red Bull, hogy szélárnyékot adjon a kvalifikáción Max Verstappennek. „A tervünk az első szabadedzéstől kezdve az volt, amit végre is hajtottunk – nyilatkozta a felvetésre a Sky Sportsnak. – Nekünk volt a legtöbb hosszú etapunk, valószínűleg mi vagyunk a legfelkészültebbek a versenyre, de így sem lesz könnyű előrejönni, van pár autó, például a Force Indiák vagy a Ferrari motoros autók, amelyek nagyon gyorsak ezek a hétvégén, úgyhogy nem lesz könnyű, de megpróbáljuk."

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az időmérő előtt elismerte, hogy azért most kapta meg Albon az új motort, hogy levegyék róla a terhet a bemutatkozásán és ne kelljen megküzdenie Verstappennel az időmérőn.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK